ISLAMOFOBIJA U NJEMAČKOJ

Džamije u Njemačkoj ponovo primaju prijetnje i pisma koja sadrže antimuslimanske poruke, što ukazuje na i dalje visok stepen islamofobije u ovoj državi.

Njemačka se posljednjih godina suočava s porastom antimuslimanskog rasizma i nasilja, podstaknutog propagandom krajnje desnih političkih partija i pokreta. U prvoj polovini 2023. godine policija je zabilježila čak 258 antimuslimanskih zločina, uključujući napade na džamije, slučajeve tjelesnih povreda i prijeteća pisma.

Naime, paketi poslani džamijama u tri grada sadržavali su rasističke poruke, spaljene stranice Kur'ana i svinjetinu, kako navode zvaničnici. Tursko-islamska unija za vjerska pitanja (DITIB), koja vodi tri džamije u sjeverozapadnoj Njemačkoj osudila je rasistički incident i pozvala vlasti da poduzmu mjere protiv islamofobije.

"Ova gnusna djela duboko su rastužila nas i naše susjede. Zabrinuti smo. Nastavak sličnih napada izazvaće ozbiljnu zabrinutost u zajednici. Počinilac ili počinioci moraju biti uhapšeni i izvedeni pred lice pravde što je prije moguće", izjavili su predsjednici udruženja DITIB džamija u Bochumu, Castrop-Rauxelu i Recklinghausenu u zajedničkoj izjavi.

Zemlja s više od 84 miliona stanovnika, Njemačka ima drugu najveću muslimansku populaciju u zapadnoj Evropi nakon Francuske. Prema zvaničnim podacima, u njoj živi više od 5 miliona muslimana.