SEKSUALNI NAPAD

Španski sud izrekao je zatvorsku kaznu u trajanju od četiri i po godine legendarnom brazilskom nogometašu Daniju Alvesu (40) zbog seksualnog napada u Barceloni 30. decembra 2022. godine.

Pritvoren u Barceloni od 20. januara 2023. godine, Daniju Alvesu su se sudilo od početka februara, a danas je saznao konačnu presudu.

Prema optužbama, Alves je u noći s 30. na 31. decembar 2022. godine seksualno napao djevojku u noćnom klubu Sutton u Barceloni. Od 20. januara 2023. godine nogometaš je u preventivnom pritvoru, a uslovno puštanje na slobodu mu je u nekoliko navrata odbijeno zbog visokog rizika od bjekstva jer Brazil nema sporazum o ekstradiciji.

Na sudu su svjedočili i žrtva, njen rođak, prijatelji, portir noćnog kluba i dvojica konobara. Glas žrtve je bio izobličen kako bi se spriječilo njeno identifikovanje, a na kraju je utvrđeno da je Alves kriv.

Tužilaštvo je tražilo maksimalnu kaznu od 12 godina, a odbrana je kao olakšavajući faktor navela činjenicu da je Brazilac bio pijan.

Dani Alves mora žrtvi nadoknaditi 150.000 eura i platiti troškove suđenja. Osuđen je i na 9 godina i 6 mjeseci zabrane prilaska i komunikacije sa žrtvom.

Nakon ove odluke suda, odbrana brazilskog nogometaša i dalje može da se žali Višem sudu pravde Katalonije , a nakon toga i ako presuda ostane nepovoljna Vrhovnom sudu.

Dani Alves još nikada zvanično nije okončao karijeru, ali jasno je da je završio s igranjem nogometa na najvišem nivou. Posljednji angažman imao je u meksičkom UNAM-u, a ranije je igrao za Barcelonu, Sao Paulo, PSG, Juventus, Sevillu i Bahiju.

Najdublji trag ostavio je u Barceloni s 408 nastupa, a s 43 osvojena trofeja tokom karijere spada među najtrofejnije nogometaše svih vremena. Za reprezentaciju Brazila ima 126 nastupa.