TEŽAK UDARAC

Mnogi evropski nogometni velikani odbili su ideju potencijalnog pridruživanja Superligi odmah nakon što je Evropski sud presudio u korist ovog takmičenja, a protiv UEFA-e i FIFA-e.

Jučerašnji dan u svijetu nogometa mogao bi biti važan za cijelu budućnost. Evropski sud pravde presudio je da su UEFA i FIFA djelovale protiv zakona o tržišnom takmičenju blokirajući formiranje Superlige 2021. godine.

To znači da Superliga više nema nikakve prepreke te da bi se nogomet zauvijek mogao promijeniti. Međutim, odmah prvog dana stigle su odbijenice iz svijeta nogometa, a brojni velikani odbili su sudjelovati u takmičenju koje se tek treba formirati.

Četiri od šest najvećih engleskih klubova odbili su igrati u Superligi. Prvi je to uradio Manchester United, a pratili su ga Manchester City, Chelsea, Arsenal i Tottenham. Ono što je zanimljivo, Liverpool se još uvijek nije oglasio.

Slijedili su ih brojni evropski velikani poput Bayerna, Paris Saint Germaina, Intera, Borussije Dortmund, Atletico Madrida, Seville, Valencije, Real Sociedada, Villarreala, Celtica, Atalante, Porta, Monaca i Rome koji su se oglasili i zvanično saopćili da neće učestvovati u Superligi do trenutka objave ovog teksta.
  Tako su Real i Barcelona ostali jedini klubovi koji su isključivo uz Superligu. Nekolicina klubova još uvijek se nije oglasila, a pod "lupom" su italijanski giganti Juventus i Milan.

Naravno, Juventus je bio jedan od organizatora Superlige te 2021. godine, ali je u međuvremenu odustao od projekta. Sada se čeka da se najveća dva italijanska kluba zvanično oglase po tom pitanju.