Sud EU-a presudio

Sud pravde Evropske unije (EU) presudio je u korist Superlige i ustvrdio da su se UEFA i FIFA ponašale protiv zakona o takmičenju kad su zabranile održavanje Superlige prije dvije godine.

Najviše administrativno tijelo Evropske unije smatra da su UEFA i FIFA zloupotrijebile svoj "dominantni položaj" u akciji protiv stvaranja kontroverzne fudbalske Super lige. Na čitanju konačne presude rečeno je da bi formiranje ovog takmičenja u budućnosti trebalo biti dozvoljeno, piše Marca.

Odluka se, sudeći prema ranijim reakcijama, neće svidjeti mnogim ljubiteljima fudbala. Sud je, naime, dao zeleno svijetlo za osnivanje Superlige nakon tužbe firme "A22", smatrajući da su pravila vodećih fudbalskih organizacija u vezi s klupskim takmičenjima suprotna evropskim zakonima.

Zagovaratelji novog takmičenja dobili su pravo organizacije takmičenja mimo UEFA-e, što je sigurno veliki šok i za Aleksandra Čeferina, predsjednika UEFA-e, koji se nadao "pobjedi" organizacije na čijem je čelu on.

- Pobijedili smo! UEFA-in monopol je gotov, a fudbal je besplatan. Klubovi su sada slobodni od prijetnji i sankcija te mogu sami odlučivati o svojoj budućnosti - rekao je Bernd Reichart, izvršni direktor "A22", dodavši:

- Predlažemo da se sve utakmice Superlige mogu gledati besplatno.

Dvanaest bogatih evropskih klubova u aprilu 2021. godine postiglo je dogovor o osnivanju novog fudbalskog takmičenja - Superlige u kojoj bi učestvovalo 20 klubova.

U tom novom takmičinje trebali su učestvovati španski Real Madrid, Barcelona i Atletico Madrid, engleski Arsenal, Chelsea, Tottenham, Liverpool, Manchester City i Manchester United, te italijanski Juventus, Milan i Inter. Oni su pozvali još tri neimenovana kluba da im se priključe u projektu kojim bi zatim upravljalo tih 15 osnivača. Još pet klubova bi se kvalifikovalo za tu ligu temeljem rezultata u nacionalnim prvenstvima uoči te premijerne sezone, premda nije navedeno iz kojih bi država bili.

Međutim, pod pritiskom UEFA-e jedan po jedan klub je odustajao, pa je projekt propao.

Faktor