PREDSJEDNIK REAL MADRIDA

Predsjednik Real Madrida Florentino Perez reagovao je na današnju presudu Evropskog suda pravde koji je odlučio u korist Superlige protiv FIFA-e i UEFA-e.

Perez i Real Madrid su ostali do kraja u projektu Superlige zajedno s Barcelonom, a sada imaju razloga za likovanje.

Dva zaključka

- Iz Real Madrida s velikim zadovoljstvom pozdravljamo odluku Suda pravde Evropske unije, koji je odgovoran za garantovanje naših principa, vrijednosti i sloboda.

U narednim danima ćemo pažljivo proučiti obim ove rezolucije, ali predviđam dva zaključka od velikog historijskog značaja.

Prije svega, evropski klupski fudbal nije i nikada više neće biti monopol. I drugo, da će klubovi od danas biti vlasnici svoje sudbine. Klubovi u potpunosti prepoznaju naše pravo da predlažemo i promoviramo evropska takmičenja koja moderniziraju naš sport i privlače navijače iz cijelog svijeta. Ukratko, danas je ponovo trijumfovala Evropa sloboda, a danas su trijumfovali i fudbal i njegovi navijači - navodi se u saopćenju Florentina Pereza.

Kazao je da će Real Madrid nastaviti da radi za dobrobit fudbala.

- Kao što smo prije skoro 70 godina napravili temeljni korak u historiji fudbala stvaranjem Evropskog kupa, danas ponovo imamo dužnost i odgovornost da evropskom fudbalu damo novi impuls koji mu je toliko potreban.

I za to ćemo nastaviti da branimo moderan projekt, potpuno kompatibilan s nacionalnim takmičenjima, otvoren za sve, zasnovan na sportskim zaslugama i koji će efektivno nametnuti poštovanje finansijskog fer-pleja. Projekt koji će donijeti ekonomsku održivost za sve klubove i koji će, prije svega, zaštititi igrače i oduševiti navijače širom svijeta.

Pred nama velika prilika

Uradit ćemo to uprkos kampanjama koje smo pretrpeli i koje će se od danas, bez sumnje, intenzivirati. Ali niko nije rekao da je ukidanje monopola nakon toliko decenija jednostavno.

Pred nama je velika prilika da unaprijedimo evropski klupski fudbal. Fudbal na vrhuncu 21. vijeka, s transparentnim upravljanjem, koji zna kako da živi s novim tehnologijama i koji još jednom izaziva strast i emociju koja je zaista potrebna navijačima - istakao je Perez.

On je poslao poruku evropskim klubovima da se nalaze pred početkom novog vremena u kojem mogu raditi slobodno, bez prijetnji.

- Od danas su sadašnjost i budućnost evropskog fudbala konačno u rukama klubova, igrača i njihovih navijača. Naša sudbina pripada nama i pred nama je velika odgovornost.

Ovo je veliki dan za historiju fudbala i za historiju sporta - poručio je Florentino Perez.