PRVE REAKCIJE

Evropska nogometna federacija (UEFA) oglasila se nakon što je Evropski sud pravde danas objavio presudu prema kojoj su UEFA i FIFA prekršile zakone EU-a kada su spriječile formiranje takozvane Superlige.

Naime, UEFA je zaprijetila sankcijama evropskim nogometnim klubovima koji su prijetili da će osnovati ligu koja se odcijepila, što je izazvalo široke proteste bijesnih navijača.

"UEFA je zaprimila presudu koju je danas donio Sud Evropske unije u slučaju Evropske Superlige. Ova presuda ne označava podršku ili odobrenje takozvane 'Superlige'. Naprotiv, ona naglašava prethodni propust unutar prethodnog odobravanja UEFA-e, tehnički aspekt koji je već bio poznat i riješen u junu 2022. UEFA vjeruje u svoja nova pravila, posebno u to da su sukladni svim relevantnim evropskim zakonima i propisima. UEFA ostaje odlučna u svojoj predanosti očuvanju evropske nogometne piramide i to tako da ona i dalje služi širim interesima društva", saopćila je UEFA.

Dodali su i kako će nastaviti oblikovati evropski sportski model zajednički s nacionalnim savezima, ligama, klubovima, navijačima, igračima, trenerima, institucijama Evropske unije, vladama i partnerima.

"Vjerujemo da će solidarnost temeljne evropske nogometne piramide, koju su navijači i svi učesnici proglasili neprocjenjivim modelom, biti zaštićena od prijetnje odvajanja sukladno evropskim i nacionalnim zakonima", poručili su.

Podsjetimo, u svojoj presudi Evropski sud pravde je rekao da su FIFA i UEFA zloupotrijebile svoj dominantan položaj zabranjujući klubovima da se takmiče u Evropskoj Superligi (ESL), iako taj projekt možda još uvijek neće biti odobren jer sud o njemu nije konkretno presudio.