PRATIO GA I U PARIZU

Argentinski nogometaš Lionel Messi (36) osmi put u karijeri osvojio je najveće individualno prizanje u nogometu - Zlatnu loptu, a sa prestižnom nagradom pozirao je i sa svojim tjelohraniteljom Yassineom Cheukom.

Ceremonija dodjele Zlatne lopte 2023. održala se pozorištu Theatre du Chatelet u Parizu, a Messi je slavio ispred Norvežanina Erlinga Haalanda i Francuza Kyliana Mbappea.

Cheuko je i na ovom događaju pratio Messija u stopu, iako se prije same ceremonije špekulisalo da li će doći u Pariz, s obzirom da Messi dvije godine živio u Parizu, pa se očekivalo da će imati svoje bezbjednosne aranžmane u francuskoj prijestolnici.

Ipak, Messi ga je poveo i u Francusku, te mu je upriličio rijetku čast da se skupa fotografišu sa Zlatnom loptom što je Chueko objavio na Twitteru.

Chueko se obično viđa na utakmicama u Miamiju, kako vreba sa strane i prati Messija čak i na terenu kako bi ga zaštitio, a on je bivši američki vojnik koji je učestvovao u misijama u Iraku i Afganistanu. Osim toga, stručnjak je za borilačke vještine, bokser i majstor taekwondoa.

Messi je ranije osvajao Zlatnu loptu 2009., 2010., 2011., 2012., 2015., 2019. i 2021. godine. Argentinac je tako ostao igrač s ubjedljivo najvećim brojem Zlatnih lopti (8), Cristiano Ronaldo ima pet, a Michel Platini, Johan Cruyff i Marco Van Basten po tri.