Najbolji igrač svijeta

Lionel Messi (36) osvojio je nagradu Zlatna lopta, koju svake godina najboljem fudbaleru svijeta u Parizu dodjeljuje svjetski poznati sportski list France Footbal.

Sjajni napadač, koji je ljetos napustio PSG i otišao u Inter Miami, s Argentinom je osvojio Svjetsko prvenstvo u Kataru, što je bio jedan od glavnih argumenata da dođe do svoje rekordne osme titule najboljeg igrača svijeta.

Messi je u prošloj sezoni u 55 utakmica svih takmičenja postigao 32 gola i upisao 25 asistencija. Pomagao je PSG-u da osvoji novu ligašku titulu i francuski Kup.

Svoju najznačajniju ulogu odigrao je na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022. kada je sa sedam golova vodio Argentinu do nove dugoočekivane titule prvaka svijeta.

Treba istaći da se pri izboru promatrala protekla sezona, odnosno period od 1. augusta 2022. do 31. jula 2023. godine. Najboljeg igrača birali su po jedan novinar iz 100 najbolje rangiranih zemalja na FIFA-inoj listi.

Podsjetimo, prošlogodišnji dobitnik Zlatne lopte bio je Karim Benzema (35), sada napadač Al Ittihada, a prijašnji igrač Real Madrida.

Cristiano Ronaldo (38), napadač Al Nassra, koji je do sada pet puta osvojio ovu nagradu nije se našao u ovogodišnjem izboru.

U posljednjih 16 godina jedini osvajači Zlatne lopte koji nisu bili Ronaldo i Messi zvali su se Luka Modrić (2018.) i Karim Benzema (2022.).

Aitana Bonmati, reprezentativka Španije i veznjakinja Barcelone, proglašena je najboljom igračicom svijeta.

Jude Bellingham osvojio je nagradu "Kopa", odnosno priznanje za najboljeg mladog fudbalera. Sasvim očekivano, može se reći. Vrijedi spomenuti da je novi igrač Reala i veznjak Engleske reprezentacije uvršten i među najboljih 30 igrača svijeta, tačnije na 18. mjesto.

Lav Jašin trofej za najboljog golmana svijeta otišao je u ruke Emiliana Martineza (Aston Villa), najboljeg čuvara mreže Svjetskog prvenstva u Kataru i osvajača zlatne medalje s Argentinom.

Erling Haaland (Manchester City) dobio je nagradu Gerd Muller, odnosno trofej koji se dodjeljuje najboljem strijelcu godine. Čudesni Norvežanin zabio je u protekloj godini čak 56 godina.

Manchester City, osvajač trostruke krune iz prošle sezone najbolji je klub svijeta, drugu godinu zaredom.

Ženski tim Barcelone dobio je nagradu za najbolji ženski klub godine.

Faktor