BEZ VELIKE DILEME

Europska fudbalska asocijacija (UEFA) je zvanično potvrdila domaćinstva za dva Evropska prvenstva – 2028. i 2032. godine.

U zvaničnoj potvrdi UEFA-e nema ništa iznenađujuće jer se već duže vremena znalo da su Velika Britanija i Irska jedini kandidati za domaćinstvo Evropskog prvenstva 2028. godine.

Iako je Turska bila jedan od kandidata, oni su se povukli i kandidovali su se za domaćinstvo Evropskog prvenstva 2032. godine. Ono im je i dodijeljeno, ali zajedno će biti domaćini sa Italijom, što je vrlo zanimljiva kombinacija.

Već su i poznati stadioni na kojima će se igrati Evropsko prvenstvo 2028. godine. Očekivano, najviše stadiona daje Engleska i to šest, a po jedan stiže iz Irske, Škotske, Velsa i Sjeverne Irske.

Evropsko prvenstvo 2028. godine igrat će se na sljedećim stadionima: St. James Park (Newcastle), Etihad (Manchester), Villa Park (Birmingham), Everton stadium (Liverpool), Wembley (London), Tottenham Hotspur (London), Principality stadium (Cardiff), Hampden Park (Glasgow), Casement Park (Belfast) i Aviva Dublin (Dublin).