SEZONA JE ZAVRŠENA

Nakon što je završena sjajna sezona 2022/2023 u svijetu klupskog nogometa, izdvojeni su favoriti za osvajanje titule najboljeg nogometaša svijeta te je počela borba za Zlatnu loptu.

Ovaj najprestižniji trofej u svijetu nogometa dodjeljuje se za proteklu sezonu, a uključuje rezultate od ljeta 2022. godine pa do kraja sezone 2023. To znači da ciklus uključuje i Svjetsko prvenstvo odigrano u Kataru tokom decembra, a upravo taj podatak važan je i za konačni izgled poretka u borbi za Zlatnu loptu i vjerovatno će odnijeti prevagu.

Zlatna lopta za proteklu sezonu bit će dodijeljena u Parizu na ceremoniji koja je zakazana za 16. oktobar. Međutim, već ranije se mogu pretpostaviti neke stvari.

Finalna lista nominovanih za Zlatnu loptu bit će objavljena u augustu. Spisak će biti kreiran od nogometnih novinara, ambasadora Zlatne lopte i ekipe nekadašnjih novinara.

Tri su glavna kandidata za osvajanje Zlatne lopte, no jedno ime se izdvaja. Ako je vjerovati kladionicama, Lionel Messi će u oktobru podići osmi trofej za Zlatnu loptu.

S ovim izborom mnogi se neće složiti i opet će biti komentara kao u godinama ranije, no Messi je isključivi favorit zbog Svjetskog prvenstva u Kataru. Kladionice mu daju čak 66,67 posto šansi za osvajanje najprestižnijeg individualnog trofeja.

Prošle godine Lionel Messi nije bio u konkurenciji za Zlatnu loptu prvi put nakon 16 godina. Međutim, sada se vratio i najvjerovatnije će po osmi put u karijeri podići prestižni pehar.

Prvi konkurent mu je Erling Haaland. Teško je reći šta može postići sjajni Norvežanin, a da to nije učinio u ovoj godini. Osvojio je triple krunu sa Manchester Cityjem, a bio je najbolji strijelac u Premier ligi i Ligi prvaka. Teško da može učiniti više u budućnosti, makar ako gledamo jednu sezonu.

Haaland, prema mišljenju kladionica, ima nešto manje od 30 posto šansi da osvoji trofej za najboljeg igrača svijeta.

Treće ime koje ulazi u užu konkurenciju je Cityjev majstor Kevin de Bruyne. Često nepravedno zapostavljen, motor, glava i rep igre Manchester Cityja jednako je važan za osvajanje trostruke krune kao i Kevin de Bruyne.

Vodio je svoj klub u sva tri osvojena takmičenja, a u Premier ligi imao je najviše asistencija. Iako je smješten u vezni red, De Bruyne je ove sezone postigao 10 golova i dodao 24 asistencije. No, pokretao je svaki napad svog kluba i bit će u konkurenciji među trojicom najboljih na svijetu.

Top 10 prema procjenama kladionica zatvaraju prošlosezonski pobjednik Karim Benzema, Kylian Mbappe, Vinicius Junior, Harry Kane, Phil Foden, Mohamed Salah i Bruno Fernandes.