POGOCI U NJEGOVOM STILU

Zlatan Ibrahimović je sinoć završio bogatu nogometnu karijeru dugu 24 godine tokom koje je postigao 573 pogotka.

Zlatan je igrajući za Malmö, Ajax, Juventus, Inter, Barcelonu, Milan, PSG, Manchester United i Los Angeles Galaxy, te reprezentaciju Švedske postigao mnoštvo prelijepih pogodaka, no tri se posebno izdvajaju.

U duelu Evropskog prvenstva protiv Italije 18. juna 2004. godine Ibrahimović je postigao prvi gol koji je odmah bio glavna tema u svijetu sporta.

Švedska je gubila rezultatom 1:0, a u 85. minuti dobila je korner. Nakon ubačaja lopta je "plesala" po kaznenom prostoru i pala u peterac. Fredrik Ljungberg je pokušao "makazicama", no promašio je loptu, a priliku da je uhvati je vidio Gianluigi Buffon. No, ispred njega se iznenada pojavio Ibrahimović i akrobatskim potezom je uspio prebaciti Buffona, ali i Christiana Vierija na gol-loniji.

Švedska je ispala u četvrtfinalu tog Eura, a samo dva mjeseca nakon remek-djela protiv Italije, Zlatan je ponovo zadivio nogometni svijet, ovaj put u dresu Ajaxa.

Tog 22. augusta 2004. godine Ajax je ugostio NAC Bredu. Breda je povela u 11. minuti, a to je inspirisalo Zlatana i saigrače. Ibrahimović je samo dvije minute kasnije nakon kornera pogodio za 1:1, a potom su njegovi saigrači postigli još tri pogotka.

A onda, magija u 76. minuti. Zlatan je primio loptu na 25 metara od gola gostiju i počeo raditi šou. Redali su se dribling za driblingom, tačnije njih sedam, a četvorica nesretnih nogometaša Brede i golman Davy Schollen su vječno ostali upamćeni kao "oni koje je Zlatan 'povaljao' i postigao najljepši gol u historiji Ajaxa".

Ibrahimović je zagazio u četvrtu deceniju života kada je odlučio napustiti Milan i preći u PSG, a svoj najljepši pogodak u karijeri je postigao u dresu reprezentacije 14. novembra 2012. godine.

Na tek otvorenoj Friend Areni u Štokholmu Švedska je u prijateljskom susretu pobijedila Englesku rezultatom 4:2, a sva četiri pogotka je postigao Zlatan.

No, posljednji pogodak i to iz 90. minute je zaista bio za pamćenje i ući će u historiju kao jedan od najljepših pogodaka u historiji.

Joe Hart je napustio svoj kazneni prostor i glavom udario loptu koja je otišla visoko u zrak, a Ibrahimović nije oklijevao ni sekunde. Bio je okrenut leđima, a samo njemu je moglo pasti na pamet da šutira "makazicama" sa 30 metara.

Hart je u nevjerici gledao kako lopta u velikom luku putuje ka golu, požrtvovani Ryan Shawcross je pokušao spasiti stvar, no ni on nije uspio spriječiti loptu da zatrese mrežu, a Ibrahimovića učini najvećim igračem u historiji Švedske, ako je uopće bilo ikakve sumnje u to.

Preciznim mjerenjem je utvrđeno da je to remek-djelo napravio s udaljenosti od tačno 29,53 metra, a za njega je dobio priznanje u vidu nagrade Puskas za 2013. godinu.

Nagrada Puskas je uvedena 2009. godine, a da je postojala i ranije, nema sumnje kako bi je Zlatan dobio i za pogotke protiv Italije i Brede.