Bivši reprezentativac Njemačke

Bivši reprezentativac Njemačke Per Mertesacker rekao je da fudbaler Švicarske Granit Xhaka nije naučio lekciju u meču protiv Srbije na Svjetskom prvenstvu 2018. godine, i dodao da su njegovi postupci provokativni, prenosi Koha.

„Čak smo i mi mislili da je sazreo i da je naučio lekciju u meču sa istim protivnikom na Svjetskom prvenstvu 2018. To su provokativni gestovi. Možda je čak došlo i do razmjene verbalnih uvreda. To je potom dovelo do eksplozije. Ako Disciplinska komisija ovo vidi, možda će doći do kazni“, rekao je Mertesacker za njemačku televiziju „ZDF“.

Mertesacker je rekao da da razumije Xhaku, ali se nada da ta akcija neće naškoditi njemu i Švicarskoj.

"Xhaka je prošao kroz mnogo toga. To ga je očigledno učinilo igračem kakav je danas, ali nadamo se da ga to neće koštati. Jer je Švicarska treći put zaredom u osmini finala. Za to im je potreban Granit Xhaka“, rekao je Mertesacker.

O Xhaki je govorio i njegov bivši saigrač u Borusiji Christoph Kramer.

„To ne možete oduzeti Granitu Xhaki. Ali sasvim je u redu, jer je to bio jedini način da postane igrač kakav jeste“, rekao je Kramer.

Bivši reprezentativac Švicarske Benjamin Huggel je, komentarišući švicarsku televiziju „SFR”, rekao da je Xhakin postupak nepotreban.

"Nadam se da neće biti posljedica po Švajcarsku“, rekao je Huggel.

Glavni i odgovorni urednik za sport u švicarskom listu „Blick” Andreas Boni rekao je da je dobro što je utakmica sa Srbijom završena i što se može pogledati prije.

„Provokacija je nepotrebna, ali razumljiva s obzirom na njegovu porodičnu istoriju i zlostavljanje koje je pretrpeo na terenu i van njega. To što poslije meča nosi majicu 'Jashari' i odaje počast albanskom nacionalnom heroju nema smisla. Ali je dobro što je drama utakmice sa Srbijom završen i radujemo se utakmici osmine finala protiv Portugala u utorak“, naveo je Boni.

Švivcarski novinar Florian Ratz kazao je da reprezentativci Švicarske treba da uživaju, jer se oko njihovog kapitena "digla velika buka".

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore