VELIKO IZNENAĐENJE NA POMOLU

Baskija, autonomna pokrajina s 2,2 miliona stanovnika na sjeveru Španije, želi imati svoju nogometnu reprezentaciju koja bi se natjecala u kvalifikacijama za europska i svjetska prvenstva. Baskijski nogometni savez u utorak je u Švicarskoj predao zahtjev krovnim organizacijama UEFA-i i FIFA-i.

"To je službeni zahtjev u kojem tražimo primanje kao punopravne članice. Uz zahtjev je poslana sva pravna i administrativna dokumentacija koja podupire naš zahtjev", navedeno je u saopćenju Baskijskog nogometnog saveza objavljenom u srijedu.

FIFA u svom sjedištu u Zürichu i UEFA u Nyonu zaprimili su zahtjev Baskije.

"To je legitimni i apsolutno ostvariv cilj gledano iz pravnog ugla. To potvrđuje primanje u članstvo (UEFA-e i FIFA-e) i drugih europskih teritorija koji nisu samostalne države, a imaju dugu povijest svojih reprezentacija, s vlastitom ligom ili bez nje", navedeno je u saopćenju.

Takve reprezentacije su primjerice Škotska, Wales i Sjeverna Irska kao dio Ujedinjenog Kraljevstva te Farski Otoci pod suverenitetom Danske. Posljednjih godina su svoje reprezentacije dobili Kosovo te Gibraltar koji je britanski teritorij na jugu Španije.  

Žele dogovor sa Špancima

Baskijski nogometni savez želi ostvariti to isto u dogovoru sa Španskim nogometnim savezom.

"Obavijestili smo Španski savez o našoj želji za otvaranjem pregovora čiji bi rezultat bio sporazum kojim bi smo dobili službenu autorizaciju Španskog nogometnog saveza", navedeno je u saopćenju. Španski nogometni savez još uvijek se nije očitovao o tome.

"U kratkom roku cilj nam je lansirati projekt Euskal Selekzioa (Baskijska reprezentacija), a kada epidemiološka situacija to ponovo dopusti opet se povezati s baskijskom publikom kao što je bilo tokom duge povijesti", poručio je Baskijski nogometni savez.

Baskijska nogometna reprezentacija nije novost. Igrali su prijateljske utakmice još 30-ih godina prošlog stoljeća. Sedamdesetih su igrali i protiv reprezentacije SSSR-a, a gotovo svake godine odigraju barem jedan susret koji nije pod ingerencijom UEFA-e i FIFA-a. Baskija je prošli mjesec s 2:1 pobijedila Kostariku u utakmici odigranoj u gradiću Eibaru. Prije toga je odigrala utakmicu s Panamom 2019. godine te Venezuelom 2018, pa Tunisom, Peruom, Walesom, Bolivijom, Estonijom, čak i Srbijom 2006. godine.

Baski su Zubizarreta, Mendieta, Lizarazu...

Baski su tokom desetljeća imali važnu ulogu u reprezentacijama Španije, ali i Francuske budući da se jedan dio Baskije nalazi u toj državi. Među poznatim nogometašima bili su Andoni Zubizarreta, Julen Guerrero, Xabi Alonso, Gaizka Mendieta, MIkel Arteta i Bixente Lizarazu.
 
Najpoznatiji baskijski klubovi Athletic Bilbao, Real Sociedad, Alaves i Eibar takmiče se u španskom prvenstvu. U posljednjem nastupu protiv Kostarike golove su zabili Iker Muniain te Unai Núñez, obojica iz Athletic Bilbaa. Taj klub daje gotovo čitavu reprezentaciju budući da u njemu tradicionalno igraju samo Baski ili njihovi potomci.

Mogli bi složiti jaku reprezentaciju

Baskijski izbornik Javier Clemente, koji je vodio Španiju od 1992. do 1998. godine, mogao bi zvati i Javiera Martíneza iz Bayerna iza kojeg je 18 nastupa za Španiju, kao i zvijezdu Cityja Aymerica Laportea koji je francuski Bask. Također može pozvati i 35-godišnjeg Fernanda Llorentea, napadača Napolija te legendu Chelseaja, Cesara Azpilicuetu.

Na golu bi bio Kepa Arrizabalaga koji je prelaskom u Chelsea srušio rekord odštete za jendog golmana.

Tu su i Ander Herrera iz PSG-a, pa Alvaro Odriozola iz Real Madrida, Yuri Berchiche, pa Asier Illaramendi, Inaki Williams, Mikel Oyarzabal i ostali sjajni nogometaši.

Imaju vlastiti parlament, vladu i policiju

Baskija je od 1978. godine jedna od 17 autonomnih pokrajina. Ima vlastiti parlament, vladu i policiju, a baskijski jezik je službeni u tamošnjim institucijama.

(SB / Agencije)