Globalno zagrijavanje

Nedavno objavljeni izvještaj američke Nacionalne Akademije Naučnika (NAS) sugerira kako je došlo vrijeme u kojem bi ozbiljno trebalo razmisliti o vještačkom mijenjanju Zemljine klime kako bi se suzbili uzroci globalnog zagrijavanja.

Ovaj alarmantni koncept nekada je bio tabu tema naučne zajednice, no iz NAS-a javljaju kako bi trebali što je prije moguće krenuti eksperimentirati s klimom.
Teorije koje su iznijeli naučnici vrlo su jednostavne, a u većini se slučajeva oslanjaju na koncept upravljanja Sunčevim zračenjem (SRM).
Ova tehnika bi mogla smanjiti Sunčev utjecaj na atmosferu Zemlje i to uz pomoć ispuštanja sumpora u zrak. Sumpor će oponašati utjecaj vulkanskih erupcija koje dokazano mogu smanjiti utjecaj Sunčevog zračenja na Zemlju, prenosi portal croenergo.eu.
Ukoliko je ovakve slučajeve moguće replicirati na znatno većim prostorima, naučnici smatraju kako bi se potencijalo moglo usporiti globalno zagrijavanje. Što se troškova tiče, NAS navodi kako bi troškovi upravljanja Sunčevim zračenjem iznosili samo nekoliko milijardi dolara, što je znatno jeftinije i učinkovitije od globalnog dogovora o emisijama CO2.
S druge strane, puno razumniji naučnici i IPCC slažu se da SRM nije dobra ideja budući da ne znamo dugoročne učinke ispuštanja tolike količine sumpora u atmosferu. Osim toga, već sada sa sigurnošću se zna kako smanjiti emisije CO2 te činjenicu da bi samo ovaj potez mogao znatno usporiti klimatske promjene.