Mumificirano tijelo sibirske 'ledene princeze' tako je dobro sačuvano da su još, i 2.500 godina nakon smrti, na njenoj koži vidljive tetovaže.

Sibirka je izvađena iz leda na istoku Rusije, na planini Altaj, 1993. U međuvremenu, naučnici su otkrili ko je ona bila te kako su ona i njen narod živjeli, piše Huffington Post.
Ali, nitko do sada nije znao kako je ova 20-godišnja žena umrla u 5. st. prije Krista.
Koristeći magnetsku rezonancu, ruski naučnici sada su otkrili kako je vrlo vjerovatno bolovala od raka dojke. 'Ovdje je riječ o tumoru u desnoj dojci, a metastaze su vidljive na limfima. Prilično sam siguran u dijagnozu', rekao je član istraživačkog tima Andrey Letyagin.
Magnetska rezonanca pokazala je i da je princeza imala infekciju kostiju, te su zabilježene i ozljede konzistentne s padom - nagađa se, padom s konja.
Kako bi se nosila s bolovima, vjerovatno je pribjegla kanabisu, jer je pokraj njenog tijela pronađena oprema za korištenje te supstance.
'Vjerovatno je da je bolesnoj ženi za redovitu inhalaciju kanabisa ovo bilo potrebno', napisala je arheologinja Natalya Polosmak u magazinu 'Science First Hand'.