Problem suhe kože

Dermatitis, psorijaza, skleroderma i dijabetes mogu oštetiti i kožu na laktovima.

Suha koža na laktovima ponekad može biti toliko gruba da može početi jako da peče i boli. Koža na ovom predjelu upozorava na nedostatak vitamina A i onih iz grupe B. Također upućuje na kožna stanja poput psorijaze, ali i razne alergije.
Potencijalni uzroci
Da biste shvatili šta je uzrok, dobro razmislite šta ste radili u posljednje vrijeme. Mogući su sljedeći uzroci problema:
- sapuni, parfemi i losioni,
- vruće kupke i tuširanja,
- nagli pad temperature,
- plivanje u bazenu, odnosno hlor,
- infekcije,
- dermatitis,
- psorijaza,
- dijabetes,
- skleroderma.
Kako riješiti problem?
1. Skratite vrijeme tuširanja. Možete i spustiti temperaturu vode.
2. Ako koristite losione sa parfemom, zamijenite ih sa onim bez njega.
3. Koristite kreme i losione sa maslinovim ili kokosovim uljem, kao i kakaov ili ši buter.
Ako vam se čini da ništa od navedenog ne rješava problem - onda bi trebalo posjetiti dermatologa, jer je možda riječ o nekoj kožnoj bolesti.
Dermatitis
Ovo kožno stanje uzrokuje crvenilo, svrab i otok, a obično je uzrokovano alergijskom reakcijom na tkanine ili hemikalije koje dolaze u dodir sa vašim laktovima. Koža u ovom stanju puca u plikovima, što može dovesti do jakog bola i svraba.
Tip dermatitisa koji se javlja na laktovima naziva se dermatitis herpetiformis. Antibiotici pomažu u kontroli suhoće i svraba. Također uzrok dermatitisa može biti osjetljivost organizma na gluten.
Psorijaza
Najčešće se javlja na laktovima i koljenima. U obliku je crvenih mrlja prekrivenih srebrenim ljuspicama, pa tako suha i ispucala koža može krvariti. Obavezno je da liječnik prepiše terapiju.
Skleroderma
Ovo je hronična bolest koja napada laktove. Uzrokuje oticanje kože i čini je suhom i bolnom. Laktovi mogu biti vrlo bolni na dodir, a uzrok bolesti je obično prevelika proizvodnja kolagena kao i nasljedna stanja. Imunosupresivi mogu ublažiti simptome.
Dijabetes
Infekcije na laktovima su prvi znak ove bolesti. Bakterijske i gljivične infekcije, koje isušuju kožu, jesu česte nuspojave. Laktovi mogu biti i užareni i crveni, a biopsija kože je najbolji način da se odredi tačan uzrok, navodi Američko dijabetičarsko udruženje.