Jasna stvar

Prerežete li mrkvu, uočit ćete da presjek podsjeća na oko. Zanimljivo je da je mrkva istovremeno odlična za zdravlje očiju. Postoji li i drugo voće i povrće čiji oblik podsjeća na neki ljudski organ te ga liječi?

Plodovi koji podsjećaju na pojedine organe
1. Mrkva: Oči
Razrežite mrkvu i lako ćete vidjeti kružne i zrakaste linije koje oponašaju građu oka, tj. šarenice. Bapske priče su istinite – mrkva je zapravo zdrava za oči. Mrkve su pune vitamina i antioksidansa, kao je beta-karoten, koji smanjuje šanse od makularne degeneracije, vodećeg uzroka gubitka vida kod starijih osoba.
2. Orah: Mozak
Nabori oraha podsjećaju na mozak. Orah, osim toga, ima i lijevu i desnu polutku. Ne čudi zato da su orasi na glasu kao hrana za mozak. Sadrže puno omega-3 masnih kiselina, koje pomažu boljoj funkciji mozga.
3. Celer: Kost
Duge stabljike celera izgledaju baš poput kostiju, a istovremeno je celer i koristan za kosti. Celer je odličan izvor silicija, koji je dio molekularne strukture koja daje snagu kostima. Druga sličnost: kosti imaju 23 posto natrija, a tako je i s celerom.
4. Avokado: Maternica
Oblik avokada podsjeća na maternicu, a istovremeno čuva reproduktivno zdravlje. Naime, avokado je dobar izvor folne kiseline. Za folate je utvrđeno da smanjuju rizik od cervikalne displazije, što je premaligno stanje.
5. Školjke: Testisi
Istraživanja nude dokaze da školjke, koje oblikom podsjećaju na testise, čuvaju zdravlje muških spolnih organa. Istraživanje iz Nizozemske pokazuje da prehrana bogata folnom kiselinom i cinkom, a školjke obiluju ovim elementima, može imati značajan učinak na poboljšanje kvalitete sperme kod muškaraca.
6. Grejp: Grudi
Sličnost između okruglih agruma – limuna i grejpa – i grudi možda nije samo slučajna. Grejp sadrži tvari koje se nazivaju limonoidi, koji mogu spriječiti razvoj raka u laboratorijskih životinja i stanicama dojke kod ljudi.
7. Rajčica: Srce
Razrežite li rajčice, primijetit ćete da ovo crveno povrće ima više komora koje nalikuju strukturi srca. Studije su otkrile da je zbog likopena u rajčicama smanjen rizik za razvoj srčanih bolesti kod muškaraca i žena koji ih često jedu. A ako ih pomiješate s malo masnoća, poput maslinovog ulja ili avokada, to će za gotovo 10 posto povećati apsorpciju likopena.