GUBITAK KILOGRAMA

Ugljikohidrati igraju ključnu ulogu u našoj prehrani, osiguravajući energiju za tjelesne funkcije. Međutim, kada je u pitanju gubitak težine, nisu svi ugljikohidrati jednaki.

Dok su neki neophodni za uravnoteženu prehranu, drugi mogu ometati napore za mršavljenje. Razumijevanje razlike između "dobrih" i "loših" ugljikohidrata je ključno.

Složeni ugljikohidrati koji se nalaze u cjelovitim žitaricama, voću i povrću nude esencijalne hranjive tvari i vlakna, doprinoseći osjećaju sitosti i stalnom oslobađanju energije. S druge strane, rafinirani ili jednostavni ugljikohidrati, često prisutni u slatkim grickalicama i prerađenoj hrani, mogu dovesti do brzih skokova i padova nivoa šećera u krvi, potencijalno sabotirajući ciljeve gubitka težine.

Jednu vrstu ugljikohidrata biste trebali izbjegavati koliko god je to moguće ako ste na putu gubitka težine. Naime, visoko obrađeni ugljikohidrati, poput rafiniranih ugljikohidrata, slatkih pića i obrađenih grickalica, krivci su koje treba izbjegavati.

Visoko obrađeni ugljikohidrati mogu značajno spriječiti napredak u gubitku težine. Ovi ugljikohidrati, koji se često nalaze u slatkim grickalicama, bijelom hljebu i raznim prerađenim namirnicama, prolaze kroz opsežnu rafinaciju koja uklanja esencijalne hranjive tvari i vlakna.

Visoko obrađeni ugljikohidrati uključuju rafinirane žitarice poput bijelog hljeba, bijele riže i peciva, koji su lišeni vlakana i hranljivih sastojaka. Slatke grickalice i pića poput kolačića, bombona i gaziranih pića daju 'prazne kalorije' i mogu dovesti do skokovi u nivou šećera u krvi. I visoko obrađena hrana, uključujući čips, jela iz mikrotalasne pećnice i brzu hranu često sadrži mnogo kalorija, šećera i nezdravih masti.

Ona napominje da postoji nekoliko razloga zašto bismo trebali izbjegavati ove nezdrave ugljikohidrate koji uključuju našu težinu i cjelokupno dobrobit. "Oni imaju tendenciju da imaju visok glikemijski indeks, uzrokujući brze skokove šećera u krvi i nivoa insulina, što može dovesti do povećane gladi i prejedanja. Takođe im nedostaju esencijalni nutrijenti i vlakna, koja su važna za održavanje osećaja sitosti i za opšte zdravlje Osim toga, mogu biti vrlo kalorični, što olakšava unošenje previše kalorija bez osjećaja zadovoljstva.