Uz malo mašte, kreativnosti i dobrih ideja dječiju sobu možete sa lakoćom urediti i pretvoriti je u pravo carstvo za vaše najdraže i najmlađe ukućane. Veoma je bitno uključiti mališane u izbor i uređenje njihovog kutka u kome će provoditi najviše vremena u toku dana, igrati se sa drugarima i u kome će sanjati zanimljive pustolovine.

Sa druge strane ovo može biti pravi izazov svakom roditelju, koji će na test staviti njihovu maštu. Ono što je sigurno ovo će biti jedan od najsimpatičnijih zadataka, bar kad je u pitanju renoviranje vašeg doma, jer ćete moći da se igrate i eksperimentišete sa raznim bojama i da na trenutak opet budete deca.
Bitno je na samom početku utvrditi na koji način vaša djeca mogu koristiti sobu, koji komadi namještaja će biti korisni i kakvu boju zidova i namještaja bi željela. Postojanje zasebne dječije sobe danas je luksuz, pa se ona obično uređuje za dvoje djece, samim tim i uklapanje svih elemenata i boja u sobi zavisi od pola i uzrasta djece. Tako se sobe mogu urediti samo za dječake ili djevojčice, ili se mora prilagoditi i dječaku i djevojčici. I uzrast vasih mališana je bitan pri uređivanju sobe, tj. bitna je veličina kreveta, police za odlaganje igračaka ili knjiga ukoliko se radi o školarcima, radni sto za učenje i drugi elementi koji su im potrebni.
(Ne)obične dječije sobe
Ako imate dovoljno novca, u prodaji se mogu naći kompletne dječije sobe i za dečake i za devojčice sa raznim temama iz crtanih filmova ili igrica koje obožavaju. Ukoliko vam je budžet ograničen možete obojiti zidove u raznim bojama, kupiti krevet, police i tepih sa zanimljivim aplikacijama. Ako su djeca mala, zidove možete obojiti u raznim bojama, dok se za starije osnovce ili srednjoškolce savetuje farbanje zidova u jednoj. Naravno izbor boja zavisi i od karaktera djece, zato je i bitno uključiti ih u uređivanje sobe. Obično se djevojčice opredeljuju za roze, ljubičastu i žutu boju, dok su za dječake idealne plava i zelena. Takođe možete koristiti naljepnice u raznim dezenima i motivima i na taj način poromijeniti izgled zidova u sobi.
Što se kreveta tiče može se pustiti mašti na volju, tako da oni ne moraju biti jednostavni, npr. možete staviti baldahin iznad kreveta ako sobu uređujete za djevojčice, gdje će se sigurno osjećati kao u nekoj bajci, dok dječacima krevet možete napraviti u obliku broda, aviona i sl. 
Ukoliko imate dovoljno prostora možete kupiti običnu fotelju ili u obliku lopte. Veoma je bitno napraviti fioke i kutije za odlaganje igračaka. Na osnovu odabrane boje za zidove i kreveta možete na sličan način ukrasiti police. Sitni detalji poput jastuka i prekrivača mogu biti u šašavim i veselim bojama i dezenaima, sa šljokicama ili inicijalima vaše djece. 
Uz pomoć malih ideja i promjena možete uljepšati kutak za vaše najmilije i učiniti ih veoma sretnim.