Ljeto je već stiglo, a sa njim i vrućine koje nas tjeraju da tražimo rashlađenje. Stoga, ukoliko želite da sebi i svojoj porodici osigurate ugodnu temperaturu u domu, onda vam je neophodan pravi klima uređaj, a kako biste bili sigurni da ste napravili pravi izbor onda kupujte kod provjerenih prodavača.

Uživajte u uvijek ugodnoj temperaturi

Kada je u pitanju odabir najboljeg klima uređaja za vaše potrebe, važno je uzeti u obzir nekoliko faktora.



Prvo, odredite veličinu prostora koji želite rashladiti. Veći prostori zahtijevaju klima uređaje većeg kapaciteta. Uzmite u obzir i energetsku efikasnost uređaja. U današnje vrijeme postoji mnogo modela klima uređaja koji su energetski efikasni i mogu vam pomoći uštedjeti na računima za struju.

Kada je riječ o vrstama klima uređaja, osnovna podjela odnosi se na tehnologiju hlađenja, tj. grijanja pa tako imamo standardne (on/off) i inverter klime. Klasične on/off klime rade punom snagom i njihov motor može biti kao što im naziv kaže ili uključen ili isključen. Primjera radi, neke standardne klime imaju opcije automatskog čišćenja, jonizator, tajmer, noćni režim rada i kapacitet hlađenja od 12000 BTU.

Prilikom kupovine klima uređaja, ne zaboravite provjeriti i dodatne funkcionalnosti koje može pružiti. Neki uređaji imaju ugrađen sistem filtracije zraka koji može eliminisati prašinu, alergene i neugodne mirise iz vašeg prostora. Također, postoji mogućnost odabira uređaja sa dodatnim funkcijama kao što su WiFi kontrola ili programabilni tajmeri koji vam omogućavaju da prilagodite rad klima uređaja prema vašim potrebama.



Kada ste kupili pravu klimu za vaš dom, važno je održavati je redovno kako biste osigurali dugotrajan i efikasan rad. Upute za održavanje možete pronaći u priručniku koji dolazi uz uređaj, ali ono što je važno jeste da redovno čistite filtere, provjeravate stanje kondenzacijske posude i uklonite eventualnu kondenzaciju. To možete jednostavno uraditi tako što ćete ih izvaditi iz uređaja i isprati pod mlazom vode. Ako su filteri veoma prljavi, možete ih očistiti mekom četkom i blagim deterdžentom. Ovaj postupak će vam pomoći da osigurate protok svježeg i čistog zraka u vašem domu. Također, povremeno trebate provjeriti stanje cijevi za odvod kondenzata i očistite ih od eventualnih začepljenja.

Tražite savjet stručnjaka ukoliko vam je potreban

Kako biste bili sigurni da vaš klima uređaj radi optimalno tokom ljeta, također je važno provjeriti vanjsku jedinicu uređaja. Očistite je od prašine, lišća ili drugih potencijalnih prepreka koje mogu ograničiti protok zraka. Ako primijetite bilo kakve oštećenja, poput savijenih ili izgrebanih rebara na kondenzatoru, obratite se stručnjaku kako biste izbjegli dalje probleme.



Također, ukoliko primijetite da vaš klima uređaj ne radi ispravno ili da ne pruža željeno hlađenje, nemojte pokušavati popravljati sami. Pozovite stručnjaka koji će vam pružiti adekvatnu pomoć i servisirati uređaj.

Kako biste maksimalno iskoristili svoj klima uređaj, pokušajte održavati konstantnu temperaturu u prostoru. Prevelike promjene temperature mogu negativno uticati na uređaj i dovesti do nepotrebnog trošenja energije.

Ukratko, izbor pravog klima uređaja za ovo ljeto može biti lak ako uzmete u obzir faktore poput veličine prostora, energetske efikasnosti i dodatnih funkcionalnosti. Redovno održavanje vašeg klima uređaja će osigurati njegov dugotrajan rad i pružiti vam ugodnu temperaturu u vašem domu tokom vrućih ljetnih dana. Ukoliko imate bilo kakve nedoumice ili probleme, uvijek se obratite stručnjaku koji će vam pružiti savjete i pomoć.

Kada ste sve ovo obavili, onda vas ne trebaju brinuti najavljene visoke temperature. Opustite se i uživajte u ugodnoj temperaturi u svome domu.