DA VAM BUDE UGODNO

Da bi bilo udobno i toplo u zatvorenom prostoru tokom hladnijeg vremena, prirodno je podići termostat za nekoliko stepenica, ali, ako niste pažljivi, ove prilagodbe također mogu povećati vaše račune za energiju nešto više nego što biste željeli.

Dakle, slijedite donji vodič da odredite koju temperaturu postaviti termostat zimi za zdravo okruženje i podnošljive račune za grijanje.

Odlučivanje o ugodnoj temperaturi za vaš dom u velikoj mjeri zavisi od ličnih preferencija. Međutim, za pametno korištenje energije, stručnjaci preporučuju postavljanje termostata na oko 20 ili 21 stepen tokom zime dok ste budni i podešavanje niže dok spavate ili niste kod kuće.

Spavaća soba bi trebala biti najhladnija prostorija i u njoj je idealna temperatura između 16 i 18 stepeni. Razlog tako niskoj temperaturi je naravno, kvaliteta spavanja. Previsoka temperatura spavaće sobe ima naime loš utjecaj na kvalitetu sna, povećava nemir i produljuje vrijeme potrebno da zaspite. Naravno, ni za spavanje se ne preporučuje ni temperatura ispod 16 stepeni.

Kuhinju je pak sasvim dovoljno držati na 20 stepeni jer u njoj ionako uglavnom boravimo dok kuhamo, što dodatno zagrijava prostor.

U kupaonice održavajte temperaturu od ugodnih 21 stepen. To će održati prostoriju ugodnom za boravak, a stvaranje vlage neće predstavljati opasnost za zidove kupaonice. Pripazite da ju ne zagrijavate puno više od toga jer topli tuš povećava temperaturu prostorije, što može rezultirati manjkom kisika.