UOČITE IH NA VRIJEME

U prosjeku jedna četveročlana obitelj koristi mašinu za veš između osam i deset puta sedmično. Međutim, jeste li znali da se vaša mašina mora i očistiti?

Novo istraživanje marke kućanskih aparata AEG otkrilo je da gotovo dvije od tri osobe ne čiste svoju mašinu onoliko često koliko je preporučeno, a jedna od pet nikada to ne čini.

Stručnjak za proizvode u AEG-u, Michael Forbes otkriva koliko se mašina treba prati kako bi bila u što boljem stanju.

"Općenito, pranje treba obaviti najmanje jednom mjesečno kako bi se stroj održao u najboljem mogućem stanju i osiguralo da odjeća izađe u najboljem izdanju", rekao je.

Michael je podijelio pet signalnih znakova na koje vlasnici moraju obratiti pozornost i što učiniti ako ih uočite.

Neugodni mirisi

Jak miris nalik na pokvarena jaja pokazatelj je nakupljanja bakterija unutar mašine, što može dovesti do rasta plijesni. Jednako tako, ako vam iz mašine izađe mokar veš ili s mirisom po pljesni, to je također pokazatelj da je potrebno očistiti filtar stroja.

Crni tragovi na vratima od mašine

Crni, sluzavi ostaci ukazuju na prisutnost crne plijesni koja se može nakupiti i prenijeti na vaš veš. Gumene brtve na vratima posebno su sklone tome jer ostaci vode i sapuna mogu uzrokovati rast bakterija.

Ostaci deterdženta

Normalno je da u ladici ostane malo preostalog deterdženta, bilo da se radi o tekućem ili praškastom deterdžentu, no s vremenom se to može nakupiti uzrokujući rast plijesni.

Kredaste naslage u bubnju

Praškaste bijele naslage u bubnju stroja ukazuju na nakupljanje kamenca. Ne samo da to može oštetiti sam stroj, već i vašu odjeću.