Savršeno za zdravlje

Obiluju vitaminima i mineralima i jako su fine - jesu li kruške sastavni dio vašeg jesenskog jelovnika?

Jabuke su s krajem ljeta i početkom jeseni sve više na svakodnevnom jelovniku mnogih obitelji, no nemojte zaboraviti na kruške!
Mekane, slatke kruške idealna su jesenska namirnica koja je odlična i kada se konzumira svježa i kada se koristi u pripremi složenijih jela. Zašto trebate birati kruške što je češće moguće?
Sljedeći razlozi trebali bi biti više nego dovoljni!
- Kruške su jedno od voća koje obiluje vlaknima (šest grama po kruški srednje veličine). Prehrana koja obiluje vlaknima pomoći će vam u sprečavanju nadutosti, održavanju zdrave razine holesterola, a vlakna su povezana i sa smanjenim rizikom od raka dojke, srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.
- Kruške su izvor niza vitamina – C, K, B2, B3 i B6. Za trudnice ili mame koje doje, korisna je informacija i kako kruške sadrže folnu kiselinu. Što se tiče minerala, kruške sadrže kalcij, magnezij, kalij, bakar i mangan. Vitamin C i bakar su antioksidansi pa jedenje krušaka čini čuda i za vaš imunitet.
- Kruške sadrže i mineral bor, koji je našem tijelu potreban radi apsorpcije kalcija. Zato su kruške povezane s pozitivnim učinkom i kada je osteoporoza u pitanju.
- Kruška se smatra i hipoalergenskim voćem, što znači da osobe koje su osjetljive na hranu mogu jesti kruške bez straha od štetnih efekata.
- Jedenje tri ili više porcija voća dnevno, poput krušaka, može sniziti rizik od senilne makularne degeneracije, koja je najčešći uzrok gubitka vida kod starijih osoba.
- Kvercetin je još jedan antioksidans koji se nalazi u koži kruške, a pomaže u sprečavanju raka i oštećenja arterije koje uzrokuje srčane tegobe. Također, nedavna studija univerziteta Cornell utvrdila je kako konzumacija krušaka može pomoći u sprečavanju Alzheimerove bolesti.