TOP 10

Kada planiramo svoja putovanja rijetko ko od nas pomisli na to kako lokacija koju biramo miriše. Ipak, ako želite to uzeti u obzir objavljena je lista 10 najmirisnijih gradova Evrope.

Nedavna studija britanske kompanije HAYPP "osvijetlila" je ovaj zanemareni aspekt urbanog života, analizirajući 30 velikih gradova u Evropi i šire kako bi se otkrilo koji od njih najbolje miriše.

Istraživači su analizirali različite faktore, uključujući čistoću i udio cvjećara, pekara i parfimerija, kako bi svakom gradu dali "ocjenu mirisa". Grad koji je na prvom mjestu je Atina.

Ono što doprinosi njenom jedinstvenom mirisu su užurbane ulične pijace, aroma svježih proizvoda, začinskog bilja i grčkih delicija koja se širi u vazduhu. Atina je praznik za čula, sa 8,3 od 10 poena na "mirisnometru". Od slanih pita do slatke baklave, gradske pekare poslužuju ozbiljno zadovoljstvo mirisa.

Atina je i cvjetni raj, sa 31 cvjećarom i 22 parfimerije na 10 kvadratnih kilometara, što znači da se nježan miris zadržava u svakom kutku grada. Posvećenost grada čistoći ogleda se i u Indeksu ekoloških performansi (EPI), koji je dobio ocjenu 56,2.

Iako je Atina na prvom mjestu, vrijedi spomenuti i druge gradove koji su se našli na listi onih s najljepšim mirisom na svijetu. Pariz, sa svojim romantičnim ambijentom i elegantnim bulevarima, je na drugoj poziciji, a odmah iza njega je Cirih, poznat po svojoj čistoći i slikovitom okruženju, zaokružuju prva tri.

Top 10 najmirisnijih gradova Evrope čine:
Atina, Grčka
Pariz, Francuska
Cirih, Švicarska
Dablin, Irska
Luksemburg
Nikozija, Kipar
Kopenhagen, Danska
Bukurešt, Rumunija
Valeta, Malta
Amsterdam, Nizozemska