NE ZANEMARUJTE JE

Roditeljstvo je najvažnija uloga u životu većine osoba. Svaka osoba je individua za sebe pa se tako i svako roditeljstvo.

Roditelj teže odgojiti dobru, empatična, etičnu, marljivu i kreativnu djecu. Međutim, nauka sugerira da bi rodtitelji trebali više vremena posvetiti razmišljanju o tome jesu li njihova djeca samoosjećajna.

Naime, istraživanja su pokazala da samoosjećanje ima velike učinke na sreću i uspjeh u životu. Prema studiji provedenoj u Kini mentalno zdravlje poboljšava se pomoću razgovora sa samim sobom, ali s istom nježnošću i razumijevanjem koje biste pokazali prijatelju.

Samoosjećanje je kvaliteta kojoj se pridaje puno manje pažnje nego što smo posvećeni razvoju inteligencije, kreativnosti i odlučnosti kod svoje djece. Međutim, u roditeljstvu samoosjećanje je pomalo zanemareno.

Edukatorica Jamie Lynn Tatera otkrila je tri jednostavna načina pomoću kojih će roditelji razviti samoosjećajnost kod svoje djece.

Tri načina za razvijanje samoosjećajnosti kod djece:
  1. Razgovor s djecom onako kako želite da ono razgovara samo sa sobom;
  2. Modeliranje samoosjećanja;
  3. Razgovor s djecom o tome kako se nose s osjećajima;

Stručnjakinja je poručila da djeca koja vide svoje roditelje savršenim ne posjeduju vještine koje su im potrebne za suočavanje s vlastitim nesavršenostima.