OBJASNIO ZBOG ČEGA

Za mnoge muškarce prisustvovanje porođaju djeteta važan je i emotivan događaj.

Međutim, jedan od vodećih svjetskih opstetričara i ginekologa Michel Odent smatra da prisutnost oca može dovesti do toga da porođaj bude dulji, bolniji i kompliciraniji.

"Dolazak beba na svijet bio bi jednostavniji kad bi žene ostale same s primaljom koja bi im pomagala, kao nekada", izjavio je Odent te pojasnio zašto idealno okruženje za porođaj općenito ne uključuje muškarce.

"Budući da sam više od 50 godina sudjelovao u porođajima u bolnicama u Francuskoj, Engleskoj i Africi, najbolje okruženje koje poznajem za lak porođaj je kada nema nikoga oko rodilje osim tihe i iskusne primalje. Dakle, bez doktora i bez muža", rekao je za Observer.

"Porođaj je lakši i brži u takvim situacijama nego kada su u blizini drugi ljudi, posebno muške figure - muževi i doktori", istaknuo je.

"Neprimjerena okolina je krivac za sve veći broj carskih rezova" Odent pojašnjava da prisutnost muškarca kod žena potiče proizvodnju adrenalina, koji nas čini napetima, i usporava prirodnu proizvodnju oksitocina, koji je vitalan za porođaj.

"Ako nedostaje oksitocina, trudovi nisu toliko učinkoviti i sve postaje teže. Porođaj postaje dulji, bolniji i teži jer je hormonska ravnoteža u ženi poremećena neprimjerenom okolinom. To objašnjava činjenicu da sve više žena danas rađa carskim rezom", tvrdi ovaj ginekolog.

Muškarci su počeli prisustvovati porođajima 1950-ih. Odent to povezuje s "industrijalizacijom rađanja", kada su žene počele rađati u bolnici, a ne kod kuće, te su željele da ih netko podupire tokom procesa. Inače, Odent se zalaže za porođaj u vodi, ističe važnost kontakta kože na kožu nakon porođaja i potiče dojenje unutar prvog sata od rođenja djeteta.