MRŠAVLJENJE

Krenuli ste s dijetom i još se ništa ne vidi. Pazite što jedete, počeli ste i vježbati, a čini vam se da se ništa ne događa. U nastavku teksta pročitajte koliko vremena treba proći da se vide prvi rezultati dijete.

Kada će se vidjeti prve promjene?

Kada se krene s provedbom dijete, svi postanu vrlo brzo jako usmjereni na svoje rezultate, bez obzira radi li se o broju koji pokazuje vaga, centimetrima obujma ili komentaru drugih kako se vidi da ste na dijeti. No, odgovor na pitanje iz naslova ovisi o nekoliko faktora.

1. Početna težina
Ako imate jako puno kilograma i spadate u kategoriju pretilih osoba, već u samo par dana možete izgubiti desetak kilograma. No, na kilograme pretile osobe, ta količina kilograma neće biti jako vidljiva.

Što vam je početna težina veća to ćete u prvim danima lakše izgubiti više kilograma.

2. Vrsta dijete
Neke dijete su tako osmišljene da počinju s prvom fazom koju karakterizira velika kalorijska restrikcija (Atkins ili South Beach dijeta) pa je u toj prvoj gazi i gubljenje kilograma ubrzano.

Tokom ove faze moguće je u samo par dana izgubiti 2-3 kilograma, ako je vaša početna težina nešto veća od željene, ali ne spadate u kategoriju pretilih osoba. Dakle, s navedenim dijetama će se i prvi rezultati brže vidjeti.

3. Unos ugljikohidrata
Restrikcija i izbacivanje ugljikohidrata iz prehrane u prvom će periodu rezultirati izbacivanjem veće količine vode iz organizma. Taj proces će vam dati osjećaj da ste "tanji" a tako ćete i izgledati. Kod osoba sklonih nakupljanju vode, izbacivanje viška vode iz organizma može zbaciti par od 1-2 konfekcijska broja.

No, nemojte misliti da je izbacivanje vode isto što i gubljenje masnoga tkiva pa potpuno izbacivanje ugljikohidrata svakako nije najbolje rješenje. Pogotovo ako to učinite bez prilagodbe i reguliranja jelovnika tako da tijelo opskrbite svim potrebnim nutrijentima za normalno funkcioniranje.

4. Koliko često se vagati?
Nemojte se vagati svaki dan, a pogotovo ne više puta u danu. Najbolje je vagati se jednom sedmično, uvijek u isti dan i u približno isto vrijeme. Tako ćete dobiti sedmični rezultat koji će pokazati napredujete li u pravom smjeru.

Svakodnevno vaganje pokazuje jako male razlike, ponekad i dobivanje kilograma uslijed niza faktora koji na to mogu utjecati (pms, nedostatak sna, obrok, voda i sl) i nije vjerni pokazatelj pratite li dobro plan prehrane i napredujete li.

5. Kako mjeriti rezultate dijete?
Mnogima je cilj dijete mogućnost ulaska u određeni konfekcijski broj. Nekima je cilj određeni broj kilograma. A treći žele smanjiti određeni dio tijela ili popraviti neke omjere.

Prije svega, rezultate ćete prve vidjeti na vagi. Naime, već samo pola kilograma na vagi može biti dobra motivacija, premda je to smanjenje težine koju na odjeći ili pred ogledalom nećete zamijetiti.

Sljedeća promjena koju vidite je ona na odjeći. Isprva se neće promijeniti konfekcijski broj, ali ćete zamijetiti da vam roba stoji malo komotnije i opuštenije. Tek potom, ako nastavite s provedbom prehrambenog plana, i konfekcijski broj će početi padati, piše fitness.com.hr.

Posljednje, vidjet ćete promjene u ogledalu, na pojedinim dijelovima tijela. Te promjene se događaju od prvoga dana, ali postat će vidljive tek kad izgubite trbuščić ili se počnu nazirati mišići. Ovome će pomoći ako uz provedbu dijete, krenete i vježbati.

Koliko treba za promjenu konfekcijskog broja?

Nema boljeg osjećaja kada nakon nekoliko sedmica dijete, odete kupiti neki komad odjeće i shvatite da možete ući u broj manju robu. To je svakako trenutak u kojem svi osjete da se trud isplati i ostaju motivirani za nastaviti istim tempom. No, koliko treba da se to dogodi?

Kao i kod ranijih pitanja, ni na ovo nema jednoznačnog odgovora. Ukoliko ste više građe trebat će vam puno više vremena da zamijetite promjenu konfekcijskog broja nego ako ste niski. No, stručnjaci navode da za promjenu konfekcijskog broja trebate pričekati gubljenje 4-5 kilograma.

No, najčešće se višak masnoga tkiva ne topi jednako po svim dijelovima tijela. Nažalost, tvrdoglava područja (a najčešće su to upravo ona koja nam najviše smetaju poput natkoljenica ili trbuha) trebaju najviše vremena pa je moguće da ćete npr. prvo trebati broj manji grudnjak, a tek nakon toga broj manje hlače.

Da biste smanjili konfekcijski broj hlača za jedan broj trebate smanjiti obujam i struka i bokova za 2-4 centimetra.

Da biste smanjili konfekcijski broj majice za jedan broj trebate smanjiti obujam i struka i prsa za 2-4 centimetra (2 centimetra ako ste manje građe, 4 centimetra ako ste veće).

Da biste smanjili konfekcijski broj haljine za jedan broj trebate smanjiti obujam i prsa i struka i bokova za oko 2 centimetra, ovisno o modelu haljine.

Kako se promjene vide po sedmicama?

No, manji konfekcijski broj svakako nije najveća prednost gubljenja viška kilograma. Niz je promjena koje ćete zamijetiti na svome tijelu ako se budete držali propisanog plana prehrane i redovito vježbali.

1. sedmica  – većina zamijeti promjenu na vagi (i do nekoliko kilograma razlike). Osjećate se bolje, ali u ogledalu ne vidite razliku.
2. sedmica  – započet će promjene koje ćete vidjeti i u ogledalu, ali ćete se drugačije i osjećati. Treninge je lakše podnositi i odjeća postaje malo opuštenija.
3. sedmica  – u ovoj sedmici osjećat ćete da se pokrenuo proces gubljenja kilograma i na tom valu trebate nastaviti dalje. Ako ste redovni s treningom i pratite plan, tijelo će dobro reagirati i osjećat ćete učinkovitost dijete.
4. sedmica – do ove sedmice ste već vjerojatno izgubili i jedan konfekcijski broj i u ogledalu vidite promjenu koja vas motivirati za napredak.

Nakon četiri sedmice i plan prehrane kojeg se držite je postao rutina i nije vam više toliko teško slijediti ga i na dobrom ste putu da zadržite zdrave prehrambene i životne navike.

Koliko treba za primijetiti mršavljenje u ogledalu?

Mnogi kreću s dijetom iz zdravstvenih razloga, no jako je puno onih koji žele izgledati bolje i biti privlačniji partneru. Također, osim promjena koje sami zamjećujemo u ogledalu, mnogima je jako bitno da promjenu primijete i njima važni ljudi.

Studija koju su proveli Re i Rule proučavala je odnos gubljenja kilograma i fizičke privlačnosti. Kako stoji u rezultatu studije, da bi okolina zamijetila vaš gubitak kilograma, potrebno je izgubiti 3-4 kilograma. Da bi vas okolina počela smatrati privlačnijima potrebno je izgubiti dvostruko: 7-8 kilograma.

Bez obzira je li cilj dijete zdravlje, gubitak kilograma, veće samopouzdanje ili manji konfekcijski broj, svakako se oko plana prehrane konsultirajte s nutricionistom kako nekim radikalnim potezima ne biste ugrozili zdravlje i nanijeli više štete nego koristi.

Izvor: fitness.com.hr