Korisno

Ako vam se dešava da se i nakon dovoljno sati sna probudite umorni, onda biste trebali znati sljedeće.

Spavanje predstavlja vrstu “čišćenja” mozga od proteina beta-amiloida koji može biti odgovoran za razvoj bolesti. Takođe, san je i, što je svima poznato, fizički odmor za tijelo i zato je jako bitno naspavati se svakog dana. Nesanica je česta pojava u modernom društvu. Zbog ubrzanog načina života i mnoštva obaveza, istraživanja su pokazala da pogađa jednu od tri osobe.

Nedostatak sna generalno loše utiče na zdravlje, a dovodi i do hroničnog umora, manjka koncentracije i smanjenja produktivnosti za svakodne obaveze. U zavisnosti od godina i dnevnih obaveza, nekome je potrebno više, a nekome manje sna. Recimo, novorođenčad spavaju oko šesnaest sati dok je odraslim osobama potrebno 7-8 sati dnevno. Starijim ljudima dovoljno je i manje od sedam sati.

Hronični umor je prvi znak neispavanosti, i signal čovjeku da mora da uspostavi bolji ritam spavanja i izbjegne posljedice.

Uzroci nesanice

Uzroci nesanice su mnogobrojni: različito vrijeme ustajanja, različito vrijeme odlaska u krevet, rad po smjenama, redovno uzimanje ljekova za povišen pritisak, alergije, astmu, depresiju…

Ali na kvalitet sna u toku noći može uticati popodnevna dremka, koja, ukoliko je praktikujete, ne bi trebalo da traje dugo.

Hrana i piće imaju veliku ulogu…

Alkohol dovodi do čestih buđenja u toku noći, dok kofein i nikotin razbuđuju. Nesanicom se mogu nazvati i poremećaji spavanja kao što je sindrom nemirnih nogu, od kojeg pati deset posto ljudi. Čest poremećaj je opstruktivna apneja (zastoj disanja koji dovodi do smanjenja nivoa kiseonika u tijelu), od koga pati 24 posto muškaraca i 9 posto žena.

Podesite alarm za spavanje

U vrijeme moderne tehnologije nismo ni svjesni koliko odlažemo spavanje zbog npr. društvenih mreža. Spremimo se za spavanje, legnemo i ostanemo budni dosta duže zbog telefona u rukama. Zato namjestite alarm i kada zazvoni ostavite telefon sa strane i naspavajte se.

Rituali

Počnite od najlakših stvari, ostavite telefon sat vremena prije sna, napravite sebi opuštajuću kupku, pustite muziku koja vas opušta, pročitaje poglavlje omiljene knjige ili prelistajte vaš omiljeni časopis…