Zanimljivo

Način na koji se formiraju naši snovi ostao je misterija u naučnim krugovima. Danas znamo da naš mozak konstruiše snove iz naših sjećanja koja su prisutna u svakodnevnom životu, kao i od onog podsvjesnog.

To znači da se nedavna sjećanja kombinovana sa informacijama koje smo skladištili posljednjih godina - sjećanjima, traumama, emocijama i osjećajima - stvaraju tajanstvene, ponekad apsurdne snove.

Međutim, još nije moguće utvrditi zašto naš um noću putuje na određena mjesta ili zašto bira određene uspomene, boje, glasove, prizore ili ljude. I dok se neki ljudi često prisjete svojih snova, drugi imaju problem s tim, prenosi Mind Body Green.

Postoji mnogo razloga zbog kojih ne možete da se sjetite onoga što ste sanjali.

Stres

Istraživanja su pokazala da stres, ne samo da narušava i skraćuje REM fazu spavanja, već i povećava broj buđenja tokom noći. I jedno i drugo mogu da otežaju pamćenje onoga što ste sanjali.

Ishrana

Važno je izbjegavati hranu koja remeti san - teška i bogata hrana, masni i prženi obroci, začinjena jela, citrusno voće, ali i gazirana pića.

Trauma

Trauma je slična stresu, ali mnogo intenzivnija. To može lako dovesti do nesanice, ali i potpunog suzbijanja prisjećanja snova u nastojanju da se što prije zaborave bolne noćne more.

Stimulansi

Preporuka je da se prije spavanje izbjegava kofein, nikotin, alkohol i marihuana, jer sve to remeti san. Iako se čini da, recimo, alkohol doprinosu bržem ulasku u san, on zapravo remeti spavanje u drugoj polovini noći kada dolazi do probavljanja tog alkohola.

Određeni lijekovi

Prema riječima stručnjaka za spavanje "određeni lijekovi mogu da utiču na REM fazu spavanja ili da podstaknu noćne more".

Poremećaji spavanja

Sve od nesanice, pa do apneje u snu i narkolepsije može negativno da utiče na ciklus spavanja.

Prebrzo buđenje

Prema psihologu i stručnjaku za snove Rubinu Najmanu, prebrzo buđenje možda da vas natjera da zaboravite snove.