Književni časopis na turskom jeziku “Imza“ dodijelio je nagrade za književno stvaralaštvo u 2016. godini. Za najboljeg pjesnika proglašen je Mustafa Balje, dok je priznanje za životno djelo dodjeljeno naučnim radnicima Nimetulahu i Tadžidi Hafis–Zupčević i Salajdinu Krasniqiju.

U organizaciji književnog časopisa na turskom jeziku “Imza”, u Prizrenu je organizovana svečanost na kojoj su dodjeljena priznanja iz oblasti književnog stvaralaštva. Ovogodišnja nagrada “Pjesnik godine“ dodijeljena je bošnjačkom pjesniku Mustafi Baljeu.
Pjesnik i novinar Balje je nakon uručivanja nagrade, istakao da mu je ova nagrada posebno draga, jer dolazi od institucije kulture koja afirmiše multijezičnost.
"Odajem veliku zahvalnost organizatorima ovog skupa i uredništvu časopisa ‘IMZA’ koji, po meni, na čudan i svojstven način, ali iskreno i pozitivno, okuplja književne stvaraoce na svim jezicima koji se ovdje govore. Svi mi, ma iz bilo koje zajednice dolazili, imamo podjednak prostor u ovom časopisu gdje urednik ovog časopisa omogućuje svima da pokažu svoje književno stvaralaštvo na svom jeziku, ali i prevodu na turski jezik. Nažalost, mi Bošnjaci na Kosovu nemamo neki svoj časopis, jer izostaje institucionalna pomoć. Posebna zahvalnost pripada Agimu Rifatu zbog činjenice da se on bavi prevodilačkim radom, što je veoma rijetko u današnje vrijeme. Preveo je prvijenac u mom književnom stvaralaštvu na turski jezik što je, po meni, veoma značajno jer se zajednice mogu razumjeti ako shvatimo šta govore i šta pišu, bez obzira da li je to pripovjetka, proza ili poezija", rekao je prilikom prijema nagrade Balje i najavio da će uskoro objaviti svoju petu knjigu poezije pod naslovom "Ademov mjesec".
Mustafa Balje je do sada objavio četiri knjige: "Leptiri po pločnicima", "Gošća", "Noćno putovanje" i "Orfejevo ogledalo". Ovo je njegovo treće priznanje, nakon Godišnje nagrade Udruženja pisaca Kosova i opštinskog priznanja grada Prizrena, za Književnog stvaraoca godine.
Urednik časopisa "Imza" i predsjednik Udruženja turskih književnih stvaraoca na Kosovu Agim Rifat kazao je da se već šest godina organizira dodjela priznanja iz književnosti, sa ciljem afirmacije pisane riječi na svim jezicima na Kosovu.
"Namjera nam je da knjiga i čitanje ponovo budu u prvom planu. S druge strane neizmjerna su ovakva  druženja svih nas književnika koja su, iskreno, veoma rijetka”, rekao je Agim Rifat, zahvalivši sponzorima koji su omogućili organizaciju ove svečanosti.
Na ceremoniji dodijeljivanja priznanja, prisustvovali su pjesnici i književnici iz turske, bošnjačke i albanske zajednice. "Priznanja za životno djelo" dobili su bračni par, naučni radnici - Nimetulah i Tadžida Hafis–Zupčević i Saljajdin Krasniqi, dok je pjesniku Rasimu Kaplaniju iz Gornjeg Ljubinja također, ali sa zakašnjenjem, uručena nagrada "Najbolji pjesnik u 2015. godini".
"Veoma sam počastvovan što sam danas prisutan ovdje i što sam jedan od dobitnika ovog značajnog priznanja. Srdačno zahvaljujem predsjedniku Udruženja turskih pisaca i urednika časopisa Imza, Agimu Rifatu, koji okuplja sve nas koji stvaramo na svim ovim jezicima koji se govore u regionu Prizrena, što smatram da je veliko bogatstvo za sve nas. Agimova nas upornost i zalaganje podstiče, da još više radimo na kulturnom stvaralaštvu naših zajednica“, rekao je pjesnik iz Gornjeg Ljubinja Rasim Kaplani.
Svečanost dodjele nagrade finansijski su podržali Savjetodavno vijeće za zajednice pri Uredu predsjednika Kosova i Turski konzulat u Prizrenu.