Ove naslove niste smjeli propustiti

Televizijsku i streaming godinu obilježili su likovi intrigantnih i zanimljivih žena koje su nas držale prikovane za male ekrane. Ovo su serije sa ženskim likovima koje su obilježile 2021. godinu, piše zena.blic.rs.

The Chestnut Man
Danski triler, Sorena Sveistrupa pisaca i scenarista iza čuvenog hita “The Killing”, sa srpskom glumicom Danicom Ćurčić, je siva i jeziva priča o serijskom ubici koji za sobom ostavlja lutke od kestena.

Scenes From A Marriage
“Scene iz braka” kao porodična drama nije pitko, niti prijatno streaming štivo za gledanje, ali kada šamara, šamara iz lakta, kada miluje, miluje da se leđa naježe. Bili u braku ili bili sami kao list na jesenjem vjetru, nešto što rade ili govore Džonatan i Mira bit će vam poznato, a to je najbolje oružje sedme umjetnosti – da se osjetite lično prozvanim.

Yellowjackets
“Yellowjackets” najviše je inspirisan čuvenim “Lost-om”, ali više nego primijetan je uticaj kultnog djela Vilijema Goldinga “Gospodar muha” i raznoraznih romana Stivena Kinga. Priča koja prati grupu nekada djevojčica, a danas zrelih žena koje kriju užasnu tajnu o avionskoj nesreći koja je uništila živote mnogih porodica.

Nine Perfect Strangers
Centar “Tranquillum” kojim rukovodi nekadašnja korporativna aždaha iz Rusije, a danas ekscentrična žena koja kopa po tananim dijelovima duše bogate klijantele, obećava da ćete za 10 dana biti potpuno nova osoba. "Nine Perfect Strangers" sa Nicole Kidman u ulozi vlasnice centra za duhovni i fizički preporod otvorit će stare rane, ali i probuditi zaboravljene demone iz prošlosti.

Mare of Easttown
"Mare of Easttown" sa Kate Winslet prati priču policajke, majke i bake sa teškom i burnom porodičnom prošlošću, ali i sa neobičnim slučajem nestale djevojčice.

Fatma
“Fatma” djeluje kao osvetnički triler, ali njegova emotivna tortura, koja će me dugo proganjati, ostaje u kostima nakon gledanja. Duboka uznemirnost i žal za boljim životom Fatme Ilmaz, iako je samo fiktivni lik, otvara mnoga pitanja o ženama, društvu, sistemu, ali prije svega o konceptu traume koju tako olako shvatamo, a koja nije poderano koljeno koje kontrolisanim njegovanjem možemo da zacijelimo, i povremeno iz očaja da zakukamo što imamo ožiljak kao lošu uspomenu.

The White Lotus
Ljetnja, a opet mračno-komična atmosfera zahtijeva neko vrijeme da se priviknete na “Bijeli lotos”. Grupa prezahtijevnih bogatih snobova na luksuznom ljetovanju brzo će shvatiti da su zažalili što su zajedno krenuli na put.

And Just Like That…
Iako je povratak nove sezone serije "Seks i grad" pod naziom "And Just Like That..." izazvao brojne kontroverze, zanimljivo je vidjeti ponovo čuvenu žensku družinu koja ima drugačije probleme nego prije više od decenije kad smo ih posljednji put vidjeli u seriji.

Maid
Emocionalno zlostavljanje. Tako teška riječ i tako neopipljiva jer nema modrica i nema udaraca. Tehnički, nema dokaza. Ali, emocionalno zlostavljanje je začarani krug koji se prenosi kao bolest s koljena na koljeno i uspešno egzistira. Netflix-ov “Maid” je odlična reprezentacija jednog od mnogih egzistencijalnih krugova pakla u kojem emocionalno zlostavljanje igra glavnu ulogu.

The Wheel of Time
The Wheel of Time Roberta Jordana, koji čini astronomski serijal od 14 knjiga je svojevrsni pandan čuvenoj Game of thrones. Akcenat je stavljen na ženskim likovima i svijetu u kojem su muškarci napravi problem, a sestrinstvo Ai Sadai treba da ga popravi. Moreen, jedna od žena iz magičnog kruga Ai Sadai, u potrazi je za sljedećim “zmajem”, tj. spasiteljem svijeta koji će zaustaviti neizbježnu propast koja prijeti imaginaciji autora Roberta Jordana.