Dodjeljene nagrade

Prvi je put u historiji Emmyja komična serija u istoj godini ovjenčana nagradama u svih sedam kategorija.

Serije "Nasljeđe","Schitt's Creek" i "Čuvari" dominirale su ovogodišnjom dodjelom nagrada Emmy koja se zbog korona virusa preselila u virtualni svijet i odisala kućnom atmosferom, ponudivši zvijezdama priliku da iz glamuroznih toaleta i smokinga uskoče u pidžame i trenerke.
HBO-ovo "Nasljeđe", sočna priča o podjelama u porodici medijskog mogula, osvojilo je nagradu za najbolju dramsku seriju a Jeremy Strong za najboljeg glumca, za ulogu sina-gubitnika. Serija je dobila i nagrade za scenarij i režiju.
Najveće iznenađenje večeri bila je dodjela nagrade za najbolju žensku ulogu u dramskoj seriji 24-godišnjoj Zendayi, koja je u HBO-ovoj "Euforiji" glumila tinejdžerku ovisnicu. Favoritkinje su bile Laura Linney ("Ozark") i Jennifer Aniston ("Jutarnji šou").  
Prihvaćajući nagradu, iskazala je duboko poštovanje sutkinji američkog Vrhovnog suda Ruth Rader Ginsburg, koja je umrla prošle sedmice, i potaknula gledatelje da se registriraju kako bi mogli glasati na predsjedničkim izborima.
"Schitt's Creek", neočekivani hit male televizijske mreže Pop TV o bogatoj porodici koja je prisiljena živjeti u derutnom motelu, osvojio je najviše nagrada, devet, uključujući nagradu za najbolju komičnu seriju i one za glumu, dodijeljene kanadskim zvijezdama Catherine O'Hara, Eugeneu Levyju, Danielu Levy i Annie Murphy.
Prvi je put u historiji Emmyja komična serija u istoj godini ovjenčana nagradama u svih sedam kategorija, kazali su organizatori.

Bez crvenog tepiha i publike

HBO-ova distopijska drama "Čuvari", prožeta rasnim temama, dobila je nagradu za najbolju mini seriju i najbolji scenarij. Nagrađene su i Regina King, za glavnu žensku ulogu, onu policijske detektivke, i Yahya Abdul-Mateen II, za najbolju sporednu žensku ulogu.
Autor serije Damon Lindelof posvetio je Emmyja žrtvama i onima koji su preživjeli masakr crnačke zajednice u Tulsi 1921. godine.
Zbog pandemije nije bilo crvenog tepiha ni publike a dodjela se emitirala uživo na ABC-ju. Producenti su poslali setove s kamerama i mikrofonima svim nominiranim, rasutim širom svijeta, a oni su sami birali kada će ih i gdje publika vidjeti.
"Čini se frivolno i nepotrebno raditi ovakve stvari u vrijeme pandemije", kazao je voditelj dodjele Jimmy Kimmel.
"Ovo večeras nije važno, neće zaustaviti COVID, ni ugasiti požare, ali je zabavno, a zabava nam sada treba", poručio je Kimmel.