“Felix Awards”

Film “Quo vadis, Aida?”, bh. rediteljke Jasmile Žbanić, proglašen je najboljim evrpskim ostvarenjem protekle godine na 34. dodeli Evropskih filmskih nagrada, moderiranoj iz Berlina.

Žbanić je ponela i priznanje za najbolju režiju, dok je Jasna Đuričić, glavna glumica u fimu koji govori o genocidu u Srebrenici počinjenom u leto 1995. godine, proglašena za najbolju glumicu.

"Imamo odgovornost da našim publikama dajemo istinu, možda je to teška istina, možda nije profitabilna, ali moramo imati kompleksne priče kako bi naša publika bila spremna za kompleksna vremena koja su počela", izjavila je u online obraćanju Žbanić.

Film je posvetila majkama Srebrenice, podvlačeći da žene pronalaze put da grade mir u razorenoj zemlji. “Žene uvek pronalaze rešenje u gužvi koju naprave muškarci”, kazala je Žbanić.

Glavna glumica u filmu Jasna Đuričić, u svom takođe online obraćanju, posvetila je nagradu svim žrtvama i majkama, te zahvalila ekipi filma što joj je omogućila, kako je rekla, da kaže sve što misli o tragediji rata u bivšoj Jugoslaviji.

Evropska filmska nagrada se dodeljuje od 1998. godine, pod imenom “Felix Awards”, a naziva se i evropskim Oskarom.

Film “Quo vadis, Aida?” urađen je u produkciji dvanaest produkcijskih kuća. Prethodno je bio nominovan i za nagradu Američke Filmske Akademije Oscar, kao i priznanje Britanske Filmske Akademije BAFTA, a dobitnik je Independent Spirit Awardsa.

Film govori o agoniji majke koja pokušava da izbavi dva sina i supruga od srpskih snaga predvođenih Ratkom Mladićem koje su nakon ulaska u tadašnju zaštićenu zonu UN-a u Srebrenici, pobile više od 8.000 Bošnjaka. Međunarodni sud pravde u Hagu ovaj zločin je 2007. godine označio kao delo genocida.