Politički analitičar

Politički analitičar, Dardan Velija, ocjenio je sinoć da bi podjela ministarstava u budućoj vladi, po sistemu 5:5, zadovoljila Demokratski savez Kosova (LDK) i Pokret Samoopredeljenje (VV) i da se niko od njih ne bi osećao oštećeno.

“Novost je pregovarati o programu bez obzira na to ko će koje ministarstvo preuzeti. Ovaj fokus pokazuje političku zrelost do sada. Obje stranke ulaze u novi ciklus. Ovo zahtjeva još jednu promjenu u pristupu”, kazao je Velija.

On je, za TV Klan Kosova, rekao da od opozicione stranke, Samoopredjeljenje će sada morati da se ponaša kao stranka koja vodi Kosovo i u tome bude lider.

“Mora da postoji konsenzus unutar vladajuće koalicije. Kako LDK ulazi u svoju tridesetu godinu postojanja i društvene potrebe su se korenito promjenile. Za mene je ovo najprirodnija koalicija koja će se desiti u poslijeratnom periodu. Prirodna je jer su je podržali glasači”, kazao je on.

Velija je podsjetio da je 2014. godine, zbog kašnjenja u stvaranju vlade, ekonomski rast bio najniži.

“Nemam insajderske informacije o onome što se dogodilo u pregovorima, ali razlika u glasovima nije velika. Sa druge strane, LDK nije pobjedila na izborima ali je izašla na birališta sa jasnim ciljem da napravi koaliciju sa Samoopredjeljenjem”, kazao je Velija.

Lideri Samoopredjeljenja i Demokratskog saveza Kosova Albin Kurti i Isa Mustafa nisu potpisali koalicioni sporazum za formiranje nove Vlade Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova