U okviru manifestacije "Dani dijasopore" sinoć je u Domu kulture u Vitomirici održan koncert kulturno-umjetničkog društva "Đerdan" iz Vitomirice, dok su kao gosti nastupila i društva iz Crne Gore, KUD "Bihor" iz Petnjice i KUD "Plavsko Jezero" iz Plava.

Šarenolike bošnjačke nošnje, tradicionalne igre mladih članova i melodije izvornih nota izmamile su burne aplauze prisutnih. 
Koncertu je prisustvovao i zamjenik ministra dijaspore Ćerim Bajrami sa svojim saradnicima, predstavnik dijaspore Rašo Adrović, predsjednik BKZ Kosovo Sahit Kandić, predstavnici lokalnih vlasti, kao i mnogobrojni građani Vitomirice, Peći i Istoka, a među njima i Bošnjaci iz dijaspore trenutno na odmoru u svom rodnom kraju. 
Nakon nastupa članova kulturno-umjetničkih društava, koji su svojim koreografijama izveli po četiri narodna kola, pjesme i recitala, na veliko zadovoljstvo publike nastupio je i Dado Koljenović, pjevač narodnih pjesama iz Podgorice. 
U pauzi nastupa učesnika koncerta, prisutnima se obratio zamjenik ministar za dijasporu Ćerim Bajrami, koji je istakao da ministarstvo koje on predstavlja i ove godine, kao i prethodnih, organizuje niz manifestacija na Kosovu, a destak i u bošnjačkim sredinama. 
"Svima vama koji živite u državama Zapadne Evrope pa i šire obećavam da ćemo i dalje ovako uspješno sarađivati preko vaših udruženja i da vam svakako stojimo na raspolaganju za svaki ovakav individualni ili kolektivni kulturno-umjetnički program. Obavezni ste da svoju djecu ubuduće šaljete na dopunsku nastavu na našem bosanskom jeziku kako bi mlađi naraštaji znali odakle potiču, svoju historiju ili se sjetili i često posjećivali roditeljski kućni prag, odakle su njihovi stari otišli trbuhom za kruhom", rekao je Bajrami.
Prisutnima se obratio i veliki i neumorni bošnjački entuzijasta iz dijaspore Rašo Adrović, koji je vrlo emotivno pojasnio trenutni položaj ovdašnje bošnjačke zajednice u državama Zapadne Evrope.
"Ministarstvo za dijasporu Republike Kosovo odavno sa našim udruženjima Bošnjaka u Zapadnoj Evropi ima zapaženu saradnju. Planiramo da već naredne godine ovakva vrsta manifestacije potraje tri dana, gdje ćemo imatu niz kulturno-sportsko-umjetničkih dešavanja i da će takve aktivnosti biti prepoznatljive, ne samo na Kosovu, već; i tamo gdje mi živimo. Još jedna naša zajednička aktivnost tiče se naše, bošnjačke djece iz dijaspou srijedu organizujemo zajedničku jednodnevnu ekskurziju kada će naša djeca, neka i po prvi put, obići veće gradove na Kosovu, među njima i Prizren, i bošnjačka sela u Župi, a na kraju ekskurzije posjetićemo Prištinu i biti gosti Ministarstva dijaspore", istakao je Adrović.
Nakon koncerta za goste je u restoranu "Nedex" u Vitomirici priređen zajednički iftar.
Po riječima mnogih Bošnjaka iz dijaspore koji su trenutno na odmoru u Vitomirici i okolini, oni ovih dana neće propustiti priliku da se sretnu sa lokalnim predstavnicima vlasti u Peći i informišu na koji način bi mogli pomoći u razvoju svog rodnog kraja i ponuditi pomoći u stipendiranju ovdašnjih bošnjačkih studenata. 
Ovakvim odnosom ljudi iz dijaspore prema svom rodnom kraju i pohađanjem dopunske nastave na bosanskom njihove djece u zemljama u kojima žive, bošnjačka zajednica na Kosovu ne bi trebala brinuti da će izgubiti svoju dijasporu.