Delegacija SBK-a posjetila IZ u Prizrenu

Visoka delegacija Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK) na čelu sa predsjednikom kongresa Mustafom Cerićem i Bošnjačke nacionalne fondacije (BNF) na čelu sa predsjednikom Hakom Duljevićem jučer je u sklopu posjete Prizrenu u poslijepodnevnim satima posjetila Odbor islamske Zajednice u Prizrenu.

U delegaciji su bili i glavni muftija IZ u Srbiji Muamer ef. Zukorlić, rektor Internacionalnog Univerziteta u Novom Pazaru prof. dr. Mevlud Dudić, predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice u Crnoj Gori Hazbija Kalač, predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice u Albaniji Fatmir Baçi, potpredsjednik Sandžačke dijaspore za zapadnu Evropu Ahmet Ahmatović, a u njihovoj pratnji u ulozi domaćina, član predsjedništva Bošnjačkog savjeta Kosova Isak Meta.
U veoma srdačnom razgovoru sa predsjednikom Odbora Islamske zajednice u Prizrenu Lutfijom ef. Ballëkom, gosti su domaćina upoznali sa trenutnim aktivnosti, interesovali se o džematu u prizrenskom regionu, posebno o Bošnjacima, i razgovarali o budućoj saradnji SBK-a sa Islamske zajednicom (IZ) u Prizrenu. Takođe se razgovaralo o vrijednostima islama, pogotovo u vrijeme ramazanskih blagdana, te o velikoj sličnosti života i rada građana Novog Pazara, Prizrena i Sarajeva, kao i o bogatoj zajedničkoj historiji ovih gradova.
Ispred SBK-a presjednik Cerić je obećao svaku vrstu pomoći jer je Prizren, kako je rekao, pored Sarajeva i Skoplja jedan od najautentičnijih gradova na Balkanu koji prezentuje vrijednosti islama i života u islamu na najbolji mogući način.
U sličnom tonu govorio je i glavni muftija Muamer ef. Zukorlić istakavši, između ostalog, da Novi Pazar, Sarajevo i Prizren vežu neraskidive islamske veze i burna a takođe i slična historija, te da se trebaju sačuvati ta zajednička tradicija ali i njihova zajednička budućnost. On je predložio da Prizren jednog dana bude proglašen centrom kulture islama na Balkanu upravo zbog svih tih zajedničkih islamskih vrijednosti, kulture i tradicije, a posebno svoje multikulturalnosti koje posjeduje.
Nakon sastanka gosti i domaćin sastanka su dali kratke izjave za medije.
"Bio je to jedan fini i bratski razgovor sa predsjednikom Islamske zajednice ovdje u Prizrenu u kome smo razmijenili mišljenja. Ja se u ovom šeher gradu uvijek osjećam ugodno i vedro kao što se i svi ljudi takvi u vašem gradu koji pokazuju vedrinu, dobrodošlicu i nadam se da će ova zadnja trećina mubarek mjeseca ramazana proći u makfiretu, oprostu te molim dragog Allaha dž.š. da nam ukabuli post, da nam ukabuli ibadete, teravije, učenje Kurana te da iz ovog mjeseca ramazana izađemo jači i snažniji kao i jedinstveniji. Upravo učim dovu za Kosovo, za prosperitet, napredak, slobodu, da i mi Bošnjaci na primjeru Kosova možemo dosta naučiti, a nadam se da i Kosovo može dosta naučiti od nas, znači, trebamo učiti jedni od drugih", rekao je Mustafa Cerić.
Glavni muftija Muamer ef. Zukorlić je istakao da su oni danas u Prizrenu u ime Svjetskog bošnjačkog kongresa sa ciljem promocije ove krovne bšnjačke organizacije, a isto tako sa ciljem povezivanja Bošnjaka ovog područja sa Bošnjacima Sandžaka, BiH i ostalih dijelova Balkana i cijele bošnjačke dijaspore.
"U okviru protokola naše posjete je i posjeta ovdašnjoj Islamskoj zajednici u Prizrenu gdje smo imali, prije svega izuzetno bratsku i prijateljsku atmosferu, kao i ranijih godina i vrlo korisne i konstruktivne razgovore. Treba istaći da je, kao što sam i u toku razgovora naglasio, Prizren  jedan od gradova gdje moje srce osjeća veliku komociju te jedan od gradova koji mi simbolizira pravu, autentičnu toleranciju, jer u današnja vremena riječ tolerancija je u stanju velike inflacije. Na međunarodnoj medijskoj sceni je jako puno ima na riječima, ali je nedostaje u praksi. U vašem gradu je to sasvim drugačije, jer ovdje nema upotrebe riječi tolerancija zato što je ovdje kod vas i kultura i tolerancija i stanje duha među ljudima i zato vrlo rado dolazim u ovaj grad i sa toplinom se susrećem sa mnogima, a posebno sa našim domaćinima iz Islamske zajednice. Imaćemo susret i sa bošnjačkim nevladinim sektorom, a potom i zajednički iftar, te zapravo želim istaći da Prizren ima kapacitete da bude balkanska centrala, tj. metropola islamske kulture i tradicije susreta, saradnje. U tom pogledu mi sa područja Sandžaka i Novog Pazara ali i sa svih područja bošnjačkog naroda na Balkanu pružamo Prizrenu i njegovim građanima tu čast, kao gradu, kao regiji i kao jednom kulturno-tradicionalnom bogatstvu svih nas ovdje, kao i razmjene naših iskustava. Upravo je današnja naša ponuda o tome vrlo rado prihvaćena.
Lutfi ef. Ballëk je naglasio da mu je velika čast ugostiti ovakve musafire.
"Nama je velika čast da su danas Islamsku zajednicu u Prizrenu posjetili dva velika čovjeka koji su tokom svog života dali veliki doprinos za dobrobit sviju nas, našem džematu i svima je nama velika čast da ugostimo ovako jake musafire kod nas i svakako da želimo da nas češće posjećuju. Izuzetno vas poštujemo i takođe trebamo raditi dobro u spriječavanju onog lošeg, a mjesec ramazan nas upravo uči tome te je čast da ste nas posjetili baš u ovom mjesecu. U svoje ime a i u ime čitavog našeg džemata želim vam srdačnu dobrodošlicu prilikom posjete našim bošnjačkim selima u regionu Prizrena.
Nakon sastanka delegacija SBK-a se uputila u Rečane na susret sa bošnjačkim nevladinim sektorom, a zatim će posjetiti Gornje Ljubinje - najveće bošnjačko selo u Župi, gdje će prisustvovali zajedničkom iftaru u okviru Festivala islama na Kosovu, što je i povod njihovog dolaska.