Povodom mubarek mjeseca ramazana, Demokratska stranka Bošnjaka, čelnica koalicije Vakat je sinoć priredila iftar za svoje aktiviste, simpatizere, prijatelje, predstavnike koalicionih partnera ali i mnogobrojne goste.

Najprije se uz zvuke ilahija i kasida pristupilo iftaru, nakon čega se skupu obratio predsjednik DSB-a Rasim Demiri, ujedno i potpredsjednik Skupštine Kosova, koji je istakao značaj mubarek mjeseca ramazana i još veći značaj ovakvih okupljanja.
"Bošnjačka zajednica na Kosovu se ima čime pohvaliti. Integrisani smo u novo i moderno kosovsko društvo, imamo svoje predstavnike u Parlamentu Kosova te smo zajedničkim naporom sa našim Bošnjacima u pećko-istočkom kraju i našim Bošnjacima u Gori uspjeli sačuvati svoj nacionalni i kulturni identitet te sačuvali naš bosanski jezik. Vjerujem da ćemo zajedničkim naporima uskoro dobiti svoju prvu bošnjačku opštinu, koja nam odavno i pripada", istakao je Demiri.
Nakon Demirija skupu se obratio Ministar Zdravlja u Vladi Kosova Ferid Agani koji je, između ostalog, govorio o naporima bošnjačkih predstavnika da svojoj zajednici poboljšaju uslove života. 
Ambasadorka Republike Turske na Kosovu Songul Ozan naglasila je zadovoljstvo uzajamnog poštovanja svih zajednica na Kosovu , a posebno turske i bošnjačke zajednice. 
"Veoma mi je drago da vidim predstavnike albanske, turske, bošnjačke, romske i svih drugih zajednica, to su najveće vrijednosti jednog modernog, multietničkog društva. Republika Turska će uvjek biti uz vas, podržaće inicijativu vaših zastupnika i pomoći vam na svaki mogući način. Ovo je dokaz da svi zajedno gradimo jedno moderno Kosovo i da gajimo bratske odnose", istakla je ambasadorka republike Turske na Kosovu Songul Ozan. 
Nakon njenog govora prisutnima se obratio i  komandant Turskog Kfora na Kosovu, pukovnik Ajgun Eker, posebno je ponudio pomoć Inžinjerije Turskog Kfora u okolnim bošnjačkim selima u Župi i Podgori radi gradnje novih puteva.
Na kraju zvaničnog programa skupu se obratio predsjednik koalicije "Vakat", ujedno i savjetnik premijera Kosova Hasima Thaçija Džezair Murati, koji je na sebi svojstven način pozdravio sve prisutne goste, posebno svoje kolege iz javnog i političkog života Kosova, te poželio još puno zajedničkih okupljanja za dobrobit i napredak čitavog kosovskog društva.
Na samom kraju iftara, predsjednik Islamske Zajednice (IZ) u Prizrenu Lutfi ef Ballëk je izučio dovu za blagostanje i napredak tokom Ramazanskih blagdana.
Iftar u organizaciji DSB-a je već postao tradicionalno okupljanje u mubarek mjesecu ramazanu.