Sastanak političkih predstavnika Bošnjaka u Rečanu

Zajedničke lista bošnjačkih stranaka na predstojećim lokalnim izborima na Kosovu nema, jer je rok za prijavu koalicija Centralnoj izbornoj komisiji istekao 17. jula. Za primjedbe i sugestije na Memorandum o zajedničkom djelovanju, stranke imaju još sedam dana, nakon toga slijedi potpisivanje.

Danas je u Rečanu održan drugi i završni, konsultativni sastanak bošnjačkih političkih predstavnika, na kome se raspravljalo o usaglašavanju Memoranduma o zajedničkom djelovanju. 
Sastanku su prisustvovali predsjednica NDS-a Emilija Redžepi, predsjednik Glavnog odbora DSB-a Nebija Aljilji, predsjednik DSV-a Sadik Idrizi, predsjedavajući USB-a Afit Zulji i predsjednik CDU-a Hamza Balje. Politički predstavnici iz pećko-istočkog kraja nisu prisustvovali sastanku.
Sastanak su vodili Mejdin Saliji, predsjednik Bošnjačkog savjeta Kosova i Sahit Kandić, predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice Kosova. 
Mejdin Saliji je u uvodnon izlaganju rekao da je namejra organizatora ovih sastanaka bila i ostala iskrena i da zato ulažu veliku energiju kako bi se na ovom putu uspijelo.
"Ova ideja, ovaj process treba da uspije iz više razloga. Kao prvo naša zajednica je, kao nijedna druga, polarizovana, podeljena, razjedinjena i samo jedinstvenim nastupom možemo ostvariti naše ciljeve koje su jednodecenijeski. To su prije svega decentralizacija, obrazovanje, zapošljavanje, uzurpacija i nelegalna gradnja u našem ataru...", rekao je Saliji.
Na sastanku je trebalo raspravljati i o zajedničkoj izbornoj listi za predstojeće lokalne izbore na Kosovu, ali se od te teme odustalo zato što je 17. jula istekao rok za prijavu koalicija Centralnoj izbornoj komisiji. Ovaj podatak je većina političkih predstavnika, kao i organizator, saznala na samom sastanku, zbog čega su uslijedila međusobna optuživanja. Zamjerke su upućene i organizatorima, Bošnjačkom savjetu Kosova i Bošnjačkoj kulturnoj zajednici na Kosovu, zbog uvrštavanja ove tačke u dnevni red nakon isteka roka.
Predsjednica NDS-a Emilija Redžepi je prozvala Bajrama Ljatifija, pravnog eksperta i člana Centralne izborne komisije, koji nije prisustvovao ovom sastanku, zato što učesnike sastanka nije obavjestio, da je krajnji rok za prijavu koalicija 17. juli. Sa tim su bili saglasni i organizatori, opravdavajući se da nisu bili upoznati o isteku roka, jer bi sastanak zakazali ranije, s obzirom da su prošle tri nedjelje od prvog sastanka političkih predstavnika.
S druge strane, predsjednik DSV-a Sadik Idrizi je prisutne upoznao sa inicijativom ove stranke o zajedničkom djelovanju svih stranaka u Gori, ali da niko osim Hamze Balje nije prihvatio poziv.
"Imali smo iskrenu namjeru, da napravimo zajedničku listu, jer je ta lista interes svih nas koji živimo u Gori, ali nam to nije uspjelo. Da pojednostavim, dva politička faktora su bila za, dva protiv tako da nismo uspjeli ništa riješiti. DSV ponovo izlazi na lokalne izbore u koaliciji Vakat. 
Predsjedavajući USB-a, Afit Zulji je istakao da ova stranka svakako neće bojkotovati izbore, kako su neki isticali, već da će ako treba, i  sami izići na izbore. 
Nebija Aljilji, predsjednik Glavnog odbora DSB-a je istakao značaj predloženog Memoranduma, ali da ima dosta prostora za neke bitne izmjene koje bi trebalo usaglasiti sa svim strankama. Nakon njegovog izlaganja, oštro je reagovala Emilija Redžepi, istakavši da Aljilji ne može ništa potpisati, jer nije predsjednik stranke i da joj je nejasno zašto uopšte prisustvuje sastanku. "Ne izlazimo zajedno na izbore, jer je rok istekao i čini mi se da je ovaj sastanak čista farsa koalicije Vakat , tako da i o ponuđenom Memorandumu ne možemo ništa kazati. Smatram da je ovo krajnje neozbiljno od strane organizatora", rekla je Emilija Redžepi. 
Hamza Balje, predsjednik Inicijativnog odbora CDU-a je, govoreći o inicijativi DSV-a o zajedničkom nastupu na izborima, rekao da je učinio sve što je u njegovoj moći, da se u Gori tamošnji stranački lideri dogovore o zajedničkoj listi, ali na kraju ništa nije ispalo kako treba. 
Isak Meta, član predsjedništva BSK-a je ispred organizatora sastanka, rekao da je bilo vremena, da se o zajeničkoj listi na predstojećim lokalnim izborima održe još dva sastanka, ali da nisu imali informaciju o isteku roka za prijavu CIK-u.
"Velika je greška pravnika Bajrama Ljatifija, što nas nije obavjesto o roku kada treba da se objavi konačna lista predviđenih koalicija, a to je bio 17. juli te smatram da smo od prošlog sastanka, koji je bio vrlo konstruktivan, a održao se 29. juna imali još vremena, da održimo bar još ta dva sastanka. No, desilo se šta se desilo. Veoma mi je drago što među nama ima i takvih iskrenih političkih lidera poput Emilije Redžepi koja danas iskreno kaže da želi zajedničku listu svih naših bošnjačkih stranaka dok na prošlom, prvom sastanku nije željela raspravljati o toj temi, dok je još uvijek bilo zakonskih mogućnosti za zajednički nastup. Mi smo svoje odradili kako znamo i umijemo, a na vama je da se dogovorite”, istakao je Meta.
Na kraju je dogovoreno, da svaki od političkih subjekata u roku od sedam dana dostavi svoje primjedbe i sugestije na predloženi Memorandum, na osnovu kojih će BSK i BKZ Kosova izraditi modificirani koncept Memoranduma, koji će biti prihvatljiv za sve, i ponuditi bošnjačkim političkim predstavnicima na potpisivanje.

Svoje impresije sa sastanka u Rečanu za naš portal iznosi jedan od organizatora Sahit Kandić, predsjednik BKZ-Kosova.  
"Ono što je bilo važno na današnjem satanku je činjenica da smo uspjeli da ponovno okupimo političke predstavnike Bošnjaka Kosova i smatram da je sastanak bio uspješan. 
Potpisivanjem Memoranduma riješilo bi se puno pozitivnih stvari vezanih za bošnjačku zajednicu i njihove političke predstavnike. Uredio bi se odnos bošnjačkih političkih subjekata na terenu, imali bi i zajedničke nastupe, te bi naše političke stranke radile na nekom savremenijem, evropskom nivou  i bile u službi građana, u smislu da se skrate mandati predsjednika stranaka te da bi se moglo delegirati i raditi sa ekspertima u određenim oblastima i još mnogo toga. 
Zaključak sa ovog sastanka bi bio, da svi naši bošnjački politički predstavnici koji su danas bili prisutni imaju rok od sedam dana da još jednom razmotre ovaj Memorandum, koji je radna verzija i koji je predložan javnosti već skoro mjesec dana, te će u roku od sedam dana pismenim putem odgovoriti BSK-u i BKZ-u vezano za sugestije koje imaju i nakon toga će, vjerujem, uslijediti njihovo zajedničko potpisivanje. Smatram da će u narednih par nedjelja biti sve završeno kako treba. Ističem da smo se mi iz organizacionog odbora ovog sastanaka dogovorili da današnji skup ili sjednica bošnjačkih političkih predstavnika bude i posljednja, jer nema potrebe da se više javno raspravlja. Tokom današnjih diskusija bilo je jako živo, a u nekim trenucima i sa puno prepucavanja te sam kao predsjedavajući često morao da reagiram. Politički predstavnici su sada stavljeni pred svršeni čin, dakle imaju birati i  sami se založiti po principu šta žele i šta hoće, a upravo ponuđeni Memorandum nudi puno toga pozitivnog, i za njih, ali i za sve nas", rekao je Sahit Kandić.
Vinetu Ganić