Osnovna Å¡kola

Iz budžeta Opštine Prizren u kapitalne projekate za period 2013-2015. uvršteni su i izgradnja nove škole u Grnčaru, kao i vodovodi u Manastirici i Ljubiždi.

Opštinski dužnosnici posljednjih mjeseci u čestim su kontaktima sa građanima prizrenske opštine. U cilju približavanja informacija o budžetskim izdvajanjima i investicijama, gradonačelnik Ramadan Muja je sa saradnicima, posjetio okolne sredine. Prema zvaničnicima opštine, ovakve će javne debate biti održavane i narednih mjeseci
Na nedavnoj vanrednoj sjednici SO Prizren, iznijeti su detalji o finansijskom djelovanju svih uprava, za ovu i narednih nekoliko godina. Izglasan je i rebalans budžeta za tekuću 2013. godinu, dok su iznijeti i kapitalni projekti do 2015. godine.
Opštinski budžet za 2013. godinu, sa rebalansom, iznosi blizu 33 miliona i 800 hiljada eura za opšte grantove, od toga za obrazovanje je izdvojeno 11,5 miliona eura, za zdravstvo oko 3,8 miliona eura; od sopstvenih prihoda inkasiraće se više od 6 miliona...
Za plate i dnevnice opštinskih službenika, prema službenim podacima, biće  utrošeno više od 15 miliona eura, za operativne troškove, robe i usluge kao i komunalije i subvencije više od četiri miliona eura, dok za kapitalne investicije 13,8 miliona eura.
Inače, finansiranje svih predviđenih projekata budžetom izvršiće se vladinim grantom, opštinskim prihodima, donatorima kao i javno-privatnim partnerstvom.
Što se tiče kapitalnih projekata za period 2013-2015, vrijedi pomenuti da će biti realizirani u mnogim okolnim selima. Radiće se, prije svega, na poboljšanju infrastrukture, izgradnji vodovoda u samom gradu i u pojedinim selima koja se suočavaju sa nedostatkom pijaće vode. Gradiće se i mnogi prilazni putevi ka gradu, sadiće se na ogoljenim površinama oko grada i to mladim sadnicama drveća, planirana je izgradnja novih školskih objekata, postavljanje javnog osvjetljenja i opravka dotrajalog. Među kapitalnim projektima do 2015. godine izdvajamo izgradnju puta ka tranzitu, kod Arbane, izgradnju trga u kompleksu Prizrenska Liga, povećanje kapaciteta pijaće vode u gradu, instaliranje novog javnog osvjetljenja i opravka postojećeg, izgradnja kanalizacije u naseljima "Bajram Curri" i Arbani, izgradnja puteva Prizren-Koriša i Kojuša-Krajk, ozelenjavanje površina prema novom Urbanističkom planu i sadnja sadnica drveća u ogoljenim okolnim površinama grada, izgradnja vodovoda u selima Ješkovo, Stružje, Manastirici i Ljubiždi i u pojedinim naseljima u gradu.
Tu su sredstva u vidu subvencija za sadnju 100 ha sa žitnim sjemenom, subvencije za sadnju kukuruza, snabdijevanje 60 mašina za mužu poljoprivrednicima, izgradnja školskog objekta u selima Gjonaj i Dedaj, renoviranje gradske osnovne škole "Motrat Qiriazi" te izgradnja škole u Grnčaru...
Opštinsko rukovodstvo predvođeno gradonačelnikom Ramadanom Mujom i njegovim saradnicima učestvovaće na debatama u gradskim naseljima i okolnim selima, kako bi sa građanima razgovarali o budžetu za ovu godinu i kako bi čuli njihove prijedloge i zahtjeve.
Javne debate će biti održane sljedećim rasporedom:
27. juli - 18h selo Žur, 27. juli - 21h naselje Kurilo, 31. juli - 18h selo Ljubižda, 31. juli - 21h Terzi Mahala, Prizren, 3. avgust - 16h Gjonaj, 3. avgust - 18h naselje Qendresa, Prizren, 10. avgust - 14h susret sa biznismenima i zanatlijama, 10. avgust - 18h selo Rečane; 20. avgust - 11h Bijela kuća, Prizren, 20. avgust  - 18h - 22h, prezentacija projekta budžeta na lokalnoj TV.
Vinetu Ganić