Članovi KUD “Podgorski biseri“ sa bošnjačkim političkim predstavnicima sa Kosova posjetili su bošnjačka mjesta sjevera Crne Gore, Plav i Petnjicu i bili srdačno dočekani od strane domaćina.

Nakon defilea i koncerta koji su mladi članovi KUD-a “Podgorski Biseri“ zajedno sa vršnjacima iz domaćeg KUD-a “Plavsko jezero“ priredili građanima i bili  srdačno dočekani, a u poslijepodnevnim satima i srdačno ispraćeni sa željom ponovnog viđenja i druženja mladih, gosti su se slično proveli u centralnoj mjesnoj zajednici Bihora – Petnjici. Bošnjaci ovog regiona imali dvostruki razlog za veselje i slavlje. Naime Vlada republike Crne Gore je samo prije par dana na svojoj redovnoj sjednici dala "zeleno svijetlo" za osnivanje buduće opštine Petnjica koje je sve Bošnjake u Crnoj Gori, Sandžaku, u tim krajevima ali i dijaspore izuzetno obradovala. Tako se, kako smo istakli, poklopilo da se sva tri bošnjačka kulturno-umjetnička društva "Podgorski biseri"  iz Prizrena, kulturno-umjetničko društvo "Plavsko  jezero" iz Plava te u ulozi domaćina kulturno-umjetničko društvo “Bihor“ iz Petnjice u pravoj prazničnoj atmosferi najprije defileom ulicama Petnjice, kao i muzikom i pjesmom te nezaboravnim tupanima i zurlama, predstave Bošnjacima tih krajeva koje je aplauzima pozdravilo i staro i mlado. Na čelu ove vesele kolone mladosti i ljepote Bošnjaka regiona činili su mladi u svojim tradicionalnim starim nošnjama predvođeni političkim predstavnicima Bošnjaka Kosova koje su predvodili zamjenici ministara u Vladi republike Kosova, Husnija Bešković i Ćerim Bajrami, rukovodstva ovih kulturno-umjetničkih društava te te domaći politički predstavnici. Nakon svečanog defilea oni su se uputili u Dom Kulture u Petnjici gdje su u prepunoj sali zajednički organizirali veličanstveni folk-koncert sa pjesmama i igrama svih bošnjačkih regiona na Balkanu. Inače, potrebno je istaći da su svi pomenuti bili učesnici tradicionalne kulturne manifestacije “Dani Behara - Plav–Petnjica u Maju 2013“ te su zajednički izrazili želju da svoje igre i pjesme iz krajeva iz kojih dolaze podijele sa mještanima, prvo Plava a onda i Petnjice. Svakako da je cilj oba koncerta unapređenje saradnje na polju afirmacije, tradicije, narodnih nošnji te očuvanja kulturne baštine bošnjačkog naroda u regionu. Posebno je prije početka koncerta napomenuto da je druženje članova ovih  kulturno-umjetničkih društava plod već uspostavljene regionalne saradnje Bošnjaka opštine Prizren, Berana i Plava.
Koncert je protekao u predivnoj atmosferi a tome su značajno doprinjeli članovi sva tri društva koji su za svoj nastup zajedno sa svojim koreografima, pripremili bogat kulturno-umjetnički program predstavivši narodna kola, igre i pjesme iz BiH, Sandžaka, Crne Gore i Kosova. Na sceni su se mijenjala narodna kola i igre poput Sarajke, Čočeka, Šote, Kalačojne, Alaturka i igre sa puškom, obrada sevdalinke “Snijeg pade na behar na voće“  i mnoge druge, te su svi učesnici bili pozdravljeni velikim aplauzima oduševljene publike.
No prije samog početka koncerta, kako i priliči, prisutnima su se redom obratili i prigodnim govorima pojasnili značaj ovakvih kulturnih dešavanja u životu Bošnjaka u regionu bošnjački politički predstavnici Kosova i Crne Gore, te javni i kulturni radnici iz sve tri sredine kao i predsjednik BKZ-a Berane i Petnjice,  takođe i  potpredsjednik opštine Berane Samir Agović, te predsjednik KUD “Bihor“ Sinan Tiganj, a kod gostiju pomenuti zamjenici ministra u Vladi Kosova Husnija Bešković i Ćerim Bajrami kao i predsjednik KUD “Podgorski Biseri“ Sadrija Bajra.
Svaki od njih je za svoje izlaganje dobio zaslužene aplauze prisutnih no stiče se utisak da je najemotivniji govor o značaju ovakvih kulturnih zbivanja i druženja Bošnjaka regiona održao predsjednik BKZ-a za Petnjicu i Berane Almir Muratović koji je u jednom trenutku pozvao profesora Sadriju Bajra da mu uruči bošnjačku zastavu te Kuran i bio velikim  aplauzom pozdravljen od prisutnih.
Potrebno je napomenuti da je profesor Bajra i u plavskom kao i u petnjčkom Domu kulture imao veoma zapaženu izložbu starih rukotvorina i nošnji Bošnjaka regiona Prizrena koju su mnogi Bošnjaci tog regiona posjetili.
Na kraju koncerta za iznenađenje večeri pobrinuo se upravo pomenuti profesor Sadrija Bajra koji je podijelio tri ručno rađene krune u izboru za Mis večeri sa svojim pratiljama te je tako simbolično obilježeno jedno sjajno druženje Bošnjaka regiona a krune su podijeljene mladim Bošnjakinjama iz sva tri  društva te su svi bili zadovoljni i sretni ovakvim činom druženja mladih.
Tako je druga pratilja večeri bila članica KUD “Plavsko jezero“ Amina Koljenović, prva pratilja Nehrida Šasivari članica KUD-a  â€œPodgorski biseri“, dok je  Mis večeri bila članica domaćeg KUD-a Alma Rastoder. Za mis fotogeničnosti izabrana je moderator programa Azemina Cikotić iz Petnjice. Nagrade su uručili politički predstavnici Kosova Husnija Bešković, Ćerim Bajrami kao i pisac i novinar Ismet Marković Plavnik, dok je jednu nagradu uručio i potpredsjednik opštine Berane Samir Agović.
Nakon koncerta za goste iz Prizrena priređena je svečana večera gdje je druženje Bošnjaka regiona nastavljeno u opuštenoj, prijatnoj i svečanoj atmosferi do kasno u noć.
Treba istaći da ovakva kulturna dešavanja mladih Bošnjaka u regionu i njihovih političkih predstavnika daju veliki doprinos unapređenju kulturne saradnje Bošnjaka u regionu te da bi ih svakako treba biti daleko više radi očuvanja svoje kulturne baštine i tradicije za neka buduća pokoljenja te da će se, vjerujemo, nastaviti i u narednom periodu.
Naredna prilika za druženje mladih je već sredinom juna mjeseca kada će s u Prištini i Prizrenu održati Međunarodni festival folklora na kome će učestvovazi preko 30 kulturno-umjetničkih društva iz BiH, Srbije (Sandžak), Hrvatske, Crne Gore i Kosova). Organizator je KUD “Mladi talenti“ na čelu sa neumornim entuzijastom i borcem za očuvanje kulturne baštine Bošnjaka Kosova Sadrija Bajra. Vjerujemo da će biti uspješan kao i do sada...
Kulturno-umjetničko društvo “Behar“ iz Petnjice osnovano je 1979. godine i radilo je do devedesetih godina prošlog vijeka kada prekida svoj rad. Zahvaljujući brojnim kulturnim radnicima i entuzijastima tog područja ono je obnovljeno 2004. godine i od tada postiže zapažene rezultate na polju očuvanja i njegovanja tradicije i običaja Bošnjaka bihorskog područja te afirmacije mladih talenata. Ovo društvo trenutno broji oko 90 članova raspoređenih u više sekcija: dramskoj, recitatorskoj, pjevačkoj i folklornoj, koja je i najbrojnija. U svom repertoaru od 15 koreografija zastupljene su ige i pjesme sa prostora bivše Jugoslavije. Ovi mladi ljudi okićeni raznovrsnim bošnjačkim narodnim nošnjama nastupali su veoma uspješno širom Crne Gore, regiona i Evrope. Od nastupa u dijaspori potrebno je pomenuti nastup na Međunarodnom Festivalu folklora i turizma u Luksemburgu 2010. godine, susretima Bihorske dijaspore 2011. godine te gostovanja  prošle godine u Luksemburgu i Njemačkoj. Ovo društvo su tokom svih ovih godina mogli vidjeti brojni ljubitelji folklora u Sloveniji i BiH, a posebno u  Sarajevu i Tuzli ali i u Novom Pazaru, Leposaviću, Peći i Prizrenu. Takođe su 2008. nastupali na međunarodnom Festivalu folklora u Turskoj, u gradu Ešme te Festivalu “Altin Karagoz“ 2011.  u Bursi gdje su uspješno predstavljali kulturnu baštinu te narodna kola i igre svog kraja. Sa pomenutih nastupa nose brojna priznanja i lijepe uspomene koje ih motivišu da njegujući folklor očuvaju tradiciju bošnjačkih prostora  Bihora.