Da se kulturna i umjetnička baština kod Bošnjaka u regionu cijeni govori i jednodnevno gostovanje bošnjačkog kulturno-umjetničkog društva "Podgorski Biseri" iz Prizrena, čiji su članovi i rukovodstvo, u pratnji političkih predstavnika Bošnjaka Kosova posjetili Plav i Petnjicu. Oni su bili srdačno dočekani od tamošnjih političkih predstavnika te građana ovih mjesta. Lijepo je bilo vidjeti mlade djevojke u tradicionalnim narodnim nošnjama Bošnjaka Podgora i Župe, koji uz tupane i zurle, svojom igrom, pjesmom, unijeli malo vedrine u svakodnevicu Bošnjaka tih prostora i priredili atmosferu za pamćenje.

Neumorni kulturni entuzijasta i borac za očuvanje kulturne baštine i tradicije Bošnjaka prizrenskog regiona, etnograf Sadrija Bajra je sa svojim saradnicima, Alijom Fejzom i upravom na poziv direktora Doma Kulture u Plavu Ragiba Radončića, predstavnika KUD-a "Plavsko Jezero" iz Plava, potpredsjednika opštine Berane Samira Agovića te predsjednika KUD-a ,,Bihor“ Sinana Tiganja, gostovali su na tradicionalnim regionalnim susretima bošnjačke kulture i folklora u Crnoj Gori. „Podgorski biseri“ su u zajedničkom programu sa kulturno-umjetničkim društvima iz tih sredina, praktično, otvorili sezonu ovogodišnjih kulturnih zbivanja.
Najprije je karavan mladih foklora i pjesme iz Prizrena u ranim  jutarnjim časovima stigao u Plav, gdje je profesor Bajra sa saradnicima i delegacijom, u čijem je sastavu bili zamjenici ministara u Vladi Kosova, Ćerim Bajrami i Husnija Bešković, predstavnik prizrenskog obrazovanja Reshit Kushaj, Vejselj Meta, primljen u Ured gradonačelnika Orhana Šahmanovića. Njih je primio i poželio dobrodošlicu Mirza Medunjanin, šef kabineta, poželjevši da se osjećaju kao kod kuće.
Profesor Sadrija Bajra i zamjenik ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova, Husnija Bešković, zahvalili su se domaćina na toplom prijemu i kazali da su ovi susreti najbolja potvrda tradicionalnog prijateljstva i saradnje Bošnjaka Kosova i Crne Gore.
Gosti iz Prizrena su nakon toga posjetili čuvene Alipašine izvore kraj Gusinja gdje se predahnuli i uživali u ljepotama ovoga mjesta.
Njima su se pridružili i članovi zvanične delegacije sa Kosova predsjednik BKZ-a Kosova Sahit Kandić te službenik u Kancelariji za manjinska pitanja SO Peć Ismet Marković Plavnik. Prema agendi, članovi KUD-a "Podgorski Biseri" su sa kolegama iz KUD-a "Plavsko Jezero", su u posljepodnevnim satima, bili dio defilea, dok su ispred Doma kulture u Plavu priredili i bogat kulturno-zabavni program.
Zvuci tupana i zurli, ljepota i šarolikost bošnjačkih nošnji sa Kosova i Crne Gore privukli su veliku pažnju Plavljana, među kojima je bilo mnogo učenika osnovnih i srednjih škola, koji su njihovo prisustvo i program pozdravili aplauzima. Kod nekih starijih ljudi su bile primjetne i suze u očima.
Prije početka zajedničkog koncerta zamjenici ministara u Vladi Kosova Ćerim Bajrami i Husnija Bešković, pozdravili su prisutne prigodnim govorom te poželjeli da u narednom periodu ovakvih međubošnjačkih regionalnih druženja bude što više.
Zahvalivši se gostima, obratio se i direktor Doma kulture u Plavu Ragib Radončić i kazao da su ovi susreti jačanja kultunih veza i zbližavanja mladih Bošnjaka u regionu. Nakon završetka posjete Plavu i svečanog ručka, gosti sa Kosova su se uputili u Petnjicu gdje su zajedno sa domaćim KUD-om "Bihor" i KUD-om "Plavsko Jezero" održali zajednički koncert, pred prepunim gledalištem.
(Sutra čitajte "Probeharala Petnjica!")