Učitelj, pedagog i direktor škole u Grnčaru

Jutros je nakon kraće bolesti u 64. godini života od posljedica moždanog udara preminuo direktor škole u Grnčaru Alija Fejza.

Alija Fejza je rođen 27. juna 1955. godine u Grnčaru. Osnovnu školu završio je svom rodnom selu, dok srednju i višu pedagošku u Prizrenu. Krajem 70-ih godina prošlog vijeka počinje s radom u Gori kao učitelj, a nekoliko godina kasnije prelazi u Grnčare gdje nastavlja s učiteljskim poslom. Nakon rata stiče zvanje profesora razredne nastave. Bio je veliki pobornik osamostaljenja osnovne škole u Grnčaru. Zajedno sa svojim kolektivom uspjeva na tom putu, tako da 2013. godine škola u Grnčaru dobija svoju samostalnost, dok Alija Fejza postaje njen prvi direktor. Tu ostaje do kraja svog života.
Kao direktor škole trudio se, borio i rukovodio veoma uspješno, a vrhunac njegovog mukotrpnog rada, zalaganja i truda je izgradnja nove školske zgrade. Svečano ju je decembra mjeseca prošle godine i otvorio.
Ostaće upamćen i kao veliki borac za bošnjaštvo, očuvanje bošnjačkog identiteta kulture i tradicije. Tokom 90-ih godina prošlog stoljeća u vrijeme tadašnjeg režima, pod velikim prijetnjama i pritiscima, ostao je dosljedan svojih bošnjačkih principa.
Bio je predsjednik Kulturno-umjetničkog društva "Podgorski biseri". Od osnivanja, 2005. godine pa sve do 2018. godine, dakle, punih 13 godina uspješno promoviše bošnjačku kulturu, tradiciju i običaje, kako u Republici Kosovo tako i u inostranstvu. Kao ambasador kulture, sa Podgorskim biserima dobija veliki broj priznanja i nagrada.
U narodu i zajednici ostaće upamćen kao veliki radnik, borac za bošnjaštvo i veoma uspješan rukovodilac. 
Nažalost, iznenada je preselio na bolji svijet, na pragu svoje zaslužene penzije.
Iza sebe je ostavio suprugu, sina i dvije kćeri.