U hali Osnovne škole “Meto Bajraktari”, u Rečanima nadomak Prizena, promovisano je osnivanje, ili reaktiviranje KUD “Perišan”, sastavljeno od učenika bošnjačkih škola; iz Rečana, Gornjeg Ljubinja i Manastirice.

Umjetnost ljudima ništa ne dokazuje neposredno, već da ona pokazuje svoju raskoš svojim mnogobrojnim ljepotama koje se otkrivaju pred nama u neposrednom prijatnom ambijentu. Jučer je upravo bila prilika koju nismo propustili da se u to uvjerimo. U hali Osnovne škole “Meto Bajraktari”, u Rečanima nadomak Prizena, promovisano je osnivanje, ili reaktiviranje KUD “Perišan”, sastavljeno od učenika bošnjačkih škola; iz Rečana, Gornjeg Ljubinja i Manastirice. 
Koreograf društva, doajen kultrure u bošnjačkoj zajednici prof. Sadrija Bajra, i ovoga puta je pokazao svoju vičnost u iskazivanju poštovanja prema svojoj vječitoj ljubavi - kulturi. Uspio je da sa svojim kolegom, profesorom muzičke kulture, Ismailom Karadžijem, od odabranih učenika oformiti uzorito KUD koje  nosi simbolično ime “Perišan” - dio tradicionalne ženske kape od bijelih perli Bošnjaka iz Župe. 
“Jako je bitno da bošnjački učenici nauče i ne zaborave našu tradiciju, naš folkor i našu nošnju, ali i naše pjesme koje su se pjevale vjekovima. Danas je sve manje žena koje znaju da prezentiuju našu etno kulturu i zato želim da se ona očuva i ne izumre”, kazao je prof. Sadrija Bajra, koji je sa kolegom prof. Karadžijem nauičio učenike prvim koracima ove folkorne discipline i najavio formiranje jednog velikog župskog kulturno-umjetničkog društva.
Članice Ženskog hora KUD “Perišan” izvele su nekoliko strarih pjesama koje se od davnina pjevaju na ovim prostorima.
KUD “Perišan” formirano je 2004. godine, ali je zbog nedostataka podrške i finanijskih sredstava zamrzlo svoju aktvnost”, ističe prof. Ismail Karadži. On dodaje da danas ima dosta talenatiranih učenika koji žele da se bave folkorom, te i da KUD ima podršku direktora škole prof. dr Esada Kurešepija i samih roditelja.