"Moramo biti svijesni da smo mi sadašnjost koja gradi budućnost, koji u svojim očima imamo puno ambicija i kapaciteta"

Veliki je broj uspješnih mladih Bošnjaka i Bosnjakinja sa Kosova u mnogim segmentima društva poput sporta, muzike, filma, slikanja, književnosti - poezije... Jedna od njih je svakako mlada studentica arhitekture Aida Redžepagić iz Prištine koja, osim učenja, ima i nekoliko hobija te je i vrlo aktivna u nevladinom sektoru.
Prošle godine je kao predstavnica Kosova u okviru programa 'Benjamin Franklin Transatlantic Fellowship' posjetila mnoge gradove u SAD a svoje utiske htjela je da podjeli sa drugim mladima, te da ih ohrabri da i oni apliciraju za ovaj ili neki slični program.
Kada sam vidjela aplikaciju za učestvovanje u prestižnom programu 'Benjamin Franklin Transatlantic Fellowship' i šta u prilogu ovaj program nudi, to me je motivisalo da popunim aplikaciju jer sam zaista htjela upoznati nove ljude, nove države i naučiti nešto novo.
Nakon određenog vremena i velike nade sa malom nesigurnošću, izabrana sam kao prvi kandidat da predstavljam Kosovo.
Pokazivanje jednog američkog takvog života kojeg sam često posmatrala na TV-u i čitala i pratila na internetu, još kada sam dobila priliku da sve prikaze vidim u stvarnosti za mene je jedan neoposiv osjećaj, ne vjerovati da li je to stvarna realnost sve dok nisam bila u avionu, vraćajući se kući.
Pored slikanja, pišem poeziju i bavim se fotografijom. Takođe, bavim se volonterskim radom, gdje sam članica jedne od nevladinih organizacija koja je multietničkog karaktera a zove se 'United Youth Task Force'. Moja poruka omladini, ne samo omladini Kosova već svim omladincima u svijetu je da nikad ne odustaju od svojih snova i od svojih ciljeva. U tom putovanju ka cilju možemo puno toga naučiti i primjeniti drugi put. Takođe, moramo biti svijesni da smo mi sadašnjost koja gradi budućnost, koji u svojim očima imamo puno ambicija i kapaciteta.
Dakle, da pojasnim. Program je trajao mjesec dana, od juna do jula mjeseca prošle godine finansiran od strane US Departments, gdj su pored Kosova učestvovale još 54 druge države i to 45 evropskih i deset američkih stipendista uzrasta od 16 do 18 godina.
Program je nudio kombinaciju interaktivnih predavanja, seminara, radionica o kritičkom razmišljanju, diplomaciji, o američkom sistemu i Amandmanima te kako prepoznati lažne vjesti, važnosti pojedinih principa te još puno toga.
Jedna od izvrsnih stvari je što je svako od nas dolazeći iz različitih krajeva svijeta nudio drugačije mišljenje iz svoje tačke gledišta te je to bilo vrlo interesantno za nas i domaćine. Recimo da smo tri nedjelje bili smješteni u studenskom domu 'Purdue University' (Lafayette, Indiana) gdje su nas podučavali izvrsni profesori i mentori, i najvažnije, uvijek bili tu da nas poslušaju šta želimo reći ili pitati, ističući da je naš glas vrlo važan.
Sve je bilo fino i profesionalno organizovano, od časova tokom dana, do poslijepodnevnih aktivnosti gdje smo imali priliku pokazati svoj talenat, gledati film uz popularne američke grickalice, predstavljati našu državu jelima, i moći upoznati i učiti druge kulture u svijetu, što je za sve nas bilo veliko životno iskustvo.
Treću nedćelju smo bili smješteni po porodicama i to po nekoliko osoba. Ja sam bila smještena sa ostale četiri djevojke u jednog američkoj porodici koja nas je prihvatila kao njihove članove porodice. Ta porodica od pet članova je prerasla u porodicu od deset članova te su ostavili sjajan utisak na nas tako da se i dan danas čujemo sa njima i pričamo o svakodnevnom životu.
Svako od nas je bio radoznao o mjestu iz kojeg dolazimo, gdje smo jedni drugima postavljali mnoga pitanja i učili o pojedinim stvarima koje su specificne za naču državu. Dakle, utisci su, kao sto rekoh, bili izuzetni gdje sam upoznala nove ljude, tradiciju, kulturu, umjetnost i jos toga.
Zadnju nedelju smo često putovali, posjetili smo Philadelphiu, Indianapolis, Chicago i ostale tri noći bili u Washington DC.
Zgrade u ovim gradovima su bile kao kad sam posmatrala na elektronskom ekranu, nekad mnogo veće. Hodajući ulicama tih gradova imate osjećaj kao da ste na drugoj planeti dok je moj pogled na gore uvijek bio oduševljen u smislu da sam se osjećala tako mala između velikih zgrada oko mene. Kao budući arhitekta vidjeti ljepotu i kolorit raznih zgrada me je još vise inspirisalo baviti se ovom profesijom.
Tokom programa smo posjetili US Department i Capitol, dok smo takodje imali posjete i akvisnosti, gdje sam proširila vidike o kulturama i umjetnosti.
U Chicagu sam sa prijateljima probala poznatu Chicago-pizzu, koja je još uvijek moj omiljena vrsta pice.
Takođe smo posjetili i 'Art Institute of Chicago' kao i mnoge muzeje u Washington-u, gdje su bile prikazane poznate slike od Picassa, Moneta, Salvadora Dalija itd.
Jedan od najljepših osjećaja je prišati o umjetnosti, gdje jedna slika je svakome drugacije značila i izazivala drugačije emocije.
Pored umjetničkih muzeja, takodje smo posjetili značajni 'Holocaust Memorial Museum', 'Women's suffrage Museum' i mnoge druge.
Kao jedna od feministinja, muzej gdje je bilo dokumentisano kako su se žene borile za pravo glasa, me još uvijek motiviše da se borim za ravnopravnost i istinu.
Poslije programa, slijedilo je da učesnici primjene jedan projekat u svojoj državi, koji je finansiran od programa.
Ove četiri nedjelje provedene u okviru programa ostaće nezaboravljene, jer od 45 stranaca prvog dana, veoma brzo smo postali jedna velika globalna porodica uključujuci i ostale pojedince koji su učestvovali u realizaciji.
Zbog situacije koja je stvorena od pandemije COVID-19, ove 2020. godine program je otkazan jer sigurnost građana iz cijelog svijeta je na prvom mjestu.
Nadam se da iduće godine, izabrani kandidati mogu ućestvovati u BFTF i imati izvrsno iskustvo poput mene.