Rješenje misterije

Žena koje je 1976. optužena za ubistvo u Nevadi u petak je oslobođena krivice nakon 30 godina provedenih iza rešetaka. Ona je sama priznala zločin i bila je voljna da provede život u zatvoru.

Cathy Woods, koja danas ima 64 godine, osuđena je u dva odvojena postupka 1980. i 1985. godine za ubistvo 19-godišnje Michelle Mitchell, studentkinje Medicinskog fakulteta Univerziteta Nevade.
Mišel Mičel je nestala 24. februara 1976, nakon što se njen “Volkswagen Buba” pokvario blizu univerzitetskog kompleksa. Njeno tijelo je nađeno nekoliko sati kasnije u obližnjoj garaži. Ruke su joj bile vezane na leđima, a vrat prerezan.

Sve zbog bolje sobe

Keti Vuds se u to vrijeme liječila u bolnici za mentalno oboljele, pa je tri godine nakon ubistva djevojke priznala zločin, pošto su joj obećali bolju sobu. Protiv nje je pokrenut postupak u Rinou, kada je prvi put osuđena.
U septembru prošle godine, njen advokat Maizie Pusich izjavila je da je njena klijentkinja decenijama nakon toga poricala ubistvo.
Novo suđenje je održano 1985., ali je Keti i tada proglašena krivom.
“Ne krivim organe krivičnog gonjenja u prvoj istrazi, tužilaštvo, niti dvije porote koje su Cathy Woods proglasili krivom”, rekao je Kris Hiks, tužilac Okruga Vošo na konferenciji za novinare održanoj u zgradi Suda u Rinou.
“Svi su oni bili suočeni sa teškim i tragičnim neriješenim ubistvom i imali su dokaze o priznanju osobe koja je stanovala u tom kraju u vrijeme ubistva”, istakao je on.

Rješenje misterije

Cathy Woods je u septembru prošle godine puštena na slobodu nakon obavljene DNK analize opuška cigarete nađenog na mjestu ubistva koja je pokazala da se genetski materijal poklapa sa DNK materijalom muškarca – Rodneya L. Halbouera (66), koji je početkom prošle godine premješten iz zatvora u Nevadi u Oregon zbog zločina počinjenih u toj državi.
Prema riječima Maizie Pusichikove, Cathy je trenutno kod brata i njegove žene u Južnoj Kaliforniji.
“Presretna je. Ovo je vjerovatno najbolji dan u njenom životu zato što sada zna da je najzad gotovo”, izjavila je advokatica u petak, piše “Balkanspress“…