Saradnja u regiji

Očekuje se da će tema razgovora tri čelnika biti saradnja u regiji i trasa brze ceste Sarajevo – Beograd.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u ponedjeljak će se susresti s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.
Očekuje se da će tema razgovora biti saradnja u regiji i trasa brze ceste Sarajevo – Beograd.
Vučić je u nedjelju rekao da će u fokusu razgovora biti daljnje unapređenje ekonomskih i političkih odnosa i dolazak novih turskih investitora u Srbiju.

Vučić: 'Naši i njihovi interesi'

"Za nas je važno i da razgovaramo o turskoj politici na Balkanu, o unapređenju naših prijateljskih odnosa i o tome da vidimo šta je to što oni očekuju u odnosima između Srbije i Bosne i Hercegovine", kazao je on.
Naveo je da je važno razgovarati o tome "šta su naši i njihovi interesi" i mogu li se napraviti određeni pomaci u infrastrukturnim projektima s Bosnom i Hercegovinom, te bilo kakvi pomaci u konačnom definisanju granica Srbije i Bosne i Hercegovine.
Srbijanski mediji prenose da će to biti treći susret Vučića i Erdoğana u manje od godinu.
Ranije su se susreli u Beogradu i Novom Pazaru, kad su posjetili tamošnju bošnjačku zajednicu.
To se desilo u oktobru, a u tom mjesecu i Izetbegović se u Istanbulu sastao s Erdoğanom.

Kalin: 'Čuvati mir i stabilnost na zapadnom Balkanu'

Susret trojice visokih zvaničnika ranije je potvrdio i glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin, koji je prošle sedmice boravio u Bosni i Hercegovini.
Kalin je novinarima u Sarajevu rekao da Turska nastoji povećati broj investicija na zapadnom Balkanu i poboljšati bilateralne odnose, uključujući Srbiju.
Istaknuo je i očuvanje trajnog mira i stabilnosti na području Balkana, za koje smatra da je od izuzetne važnosti.