Izbjeći mogući energetski kolaps

Odbor i Uprava KEK-a su se sastali juče da bi razgovarali oko aktuelne energetske situacije u zemlji i najavi o mogućem energetskom kolapsu.

Na ovom sastanku, kako je saznao Insajder, Odbor je raspravio za tri opcije koje bi pomogle da se prevaziđe vanredno stanje.

"Angažovanje sa građanima koje je Vlada odlučila da nadoknadi, treba biti pažljivije i u interesu zemlje, sa ugovorima koji imaju zakonsku osnovu i omogućavaju delatnost rudara, u skladu sa najboljim mogućim međunarodnim praksama", kaže se u prvoj opciji Odbora KEK-a.

Druga opcija, prema Odboru, je sprečavanje bilo koje katastrofe u tom području.

"Da se preduzmu mjere koje sprečavaju bilo koju katastrofu za to područje i te stanovnike (ovo je predviđeno i sa zakonima koji su na snazi, zakon o vanrednim stanjima koji omogućava upravi agencije sprečavanje vanrednih stanja), rečeno da je u prijedlogu druge opcije.

I treća opcija Odbora KEK-a predlaže, da se čeka proces nadoknade.

"Da se čeka do završetka procesa nadoknade, (prema rješenju vlade br. 05-150, za nadoknadu, koja se u optimalnom roku očekuje da se završi do 15. oktobra), kaže se u trećoj opciji.

Odbor i Uprava kažu da će se angažovati zajedno sa drugim određenim institucijama za neprekidno snabdjevanje građana energijom, kao glavni cilj korporacije.