O formiranju nove kosovske vlade

Lideri Samoopredjeljenja i Demokratskog saveza Kosova, Viser Ymeri i Isa Mustafa, započeli su telefonske razgovore o formiranju nove kosovske vlade, ali još nisu imali sastanak, prenosi RTK pozivajući se na predstavnike Samoopredjeljenja.

Kako se navodi, Samoopredjeljenje je ponovo izrazilo spremnost za saradnju sa Mustafinom LDK u cilju obezbjeđivanja parlamentarne većine u slučaju da PAN koalicija ne uspije da formira vladu.

Prema riječima predstavnika Samoopedjeljenja, Ymeri i Mustafa su spremni za razgovor sa Alijansom za budućnost Kosova i Nisma, ukoliko te stranke odustanu od mjesta premijera, ali ne i sa Demokratskom partijom Kosova i Srpskom listom.

RTK piše da je Samoopredjeljenje već počelo sastanke sa međunarodnom zajednicom i da, prema riječima njegovih predstavnika, međunarodna zajenica podržava vladu koja bi se borila protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Prema navodima poslanika Samoopredjeljenja Shqipe Pantine, Samoopredjeljenje je javno pozvalo LDK da se sastanu i razgovaraju o programu vlade i formiranju nove vlade.

"Oni su tražili više vremena, do potvrde rezultata, odosno dok ih ne objavi Centralna izborna komisija. Kao što smo svijesni, rezultati su već objavljeni, ali nisu potvrđeni. Znam da je lider Ymeri imao telefonski razgovor sa liderom LDK Isom Mustafom, ali sastanci se još nisu održali jer su i lider stranke Visar Ymeri i naš kandidat za premijera Albin Kurti van zemlje", rekao je Pantina.