Građani Kosova koji žive vani neće imati potrebe da za sređivanje putnih isprava svaki put dolaze na Kosovo. Od juna ove godine oni će imati mogućnost da ta dokumenta podižu u najbliža konzularna odjeljenja.

Ministarstvo inostranih poslova Kosova, prema očekivanjima, od juna mjeseca počeće da, usluge građanima koji žive u zemljama zapadne Evrope i onih u SAD-u, pruža preko konzularnih odjeljenja.

Ministarstvo inostranih poslova, kako je pojasnila zamjenica ministra Ministarstva Vlora Qitaku je u završnoj fazi usvajanja zakonske infrastrukture, koja će poslužiti kao upustvo za pružanje konzularnih usluga kosovskim državljanima u svijetu.

"Većina ambasada počinju da funkcionišu kao konzularne misije, dok smo mi u Prištini u završnoj fazi usvajanja zakonske infrastrukture. Ovo radimo zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i sigurno, u prvoj polovini ove godine, pružićemo prve konzularne usluge našim građanima u svijetu", kazala je Qitaku.

Kosovo će otvoriti 13 konzularna odjeljenja, pretežno u državama u kojima se kosovosko stanovništvo nalazi u najvećem broju. U Švicarskoj i Njemačkoj biće otvorena po tri konzularna odjeljenja.