Brod potonuo u aprilu 1912. godine

U aprilu 1912. godine brod Titanic je potonuo nakon što je udario u veliki ledeni brijeg, noseći sa sobom 1.500 žrtava. Međutim, putnica sa kartom 35851, iz treće klase, koja se ukrcala na brod kako bi stigla do New Yorka, bila je jedna od preživjelih i to zahvaljujući - laganju.

Katie Gilnagh (1894 -1971), inače iz Irske, jedva je uspjela da se domogne gornje palube gdje su se ljudi ukrcavali na čamce. Kad je napokon uspjela da priđe jednom od čamaca, broj 16, rečeno joj je da je prepun.
U potonuću broda poginulo 1. 500 osoba (Youtube)
Ona je počela da zapomaže, jer je vidjela da nema druge opcije za bijeg sa broda koji je polako tonuo.
Uplakano je zajecala: "Ali želim da idem zajedno sa svojom sestrom!". Mornar na čamcu se ipak sažalio i pomogao joj da se ukrca.
- Bože, oprosti mi što sam lagala - rekla je Katie za "New York Daily News" na 15. godišnjici od nesrećnog potonuća.
Kejti je stvarno imala sestru, ali ne u čamcu, već u New Yorku, gdje je putovala.
Potonuće najvećeg broda na svijetu (Youtube)
Osim laži, Katie je, i njena ljepota pomogla u preživljavanju. U dva navrata su joj muškarci pomogli da se domogne na više palube, upravo zbog njene ljupkosti i zavodljivosti.
Prije nego što je počela panika na brodu, jedan mladić je zakucao na vrata njene i kabine njenih saputnica, da ih upozori kako nešto nije u redu i da krenu da se penju na više palube.
Preživjela putnica Katie Gilnagh (Foto: Personal collestion of Phil Gowan)
Njega je Katie upoznala na zabavi prethodnih večeri, a simpatije su bile očigledne.
Na putu ka spasenju, ona je izgubila svoje cimerke iz kabine i našla se sama u dijelu broda za drugu klasu. Nije bilo puno ljudi, svi su već bili na palubi, a one koje je pitala za pomoć su uspaničleno trčali i nisu obraćali pažnju na nju. Međutim, iznenada joj je prišao jedan mladić i noseći je na ramenima pomogao joj je da se popne na sljedeći nivo kako bi se ukrcala u čamac za spasavanje, prenosi Blic.
Tada je dotrčala do čamca broj 16. i uspjela je da preživi.
U intervjuima nakon nesreće ona je mladića koji joj je pomogao nazvala "anđelom čuvarem". Kad se ukrcala na brod, ogrnuo je ćebetom i uzviknuo: "Zbogom zauvijek".
Katie je nakon Titanica, kročila na brod još samo jednom do kraja svog života i to za 15. godišnjicu slavnog potonuća.
Umrla je 1971. godine u 76. godini života.